Szinte akkora a bevétel az éttermekben, mint a covid előtt
Júniusban már kis híján elérte a 2019-es, tehát a járvány előtti bevételét a vendéglátás – számolt be a statisztikai adatok alapján a Blokkk.com.
A kereskedelmi szakportál, amely úgy számolja, a 2019-es júniushoz képest 5%-al van elmaradva az ágazat, 2020-hoz képest viszont több mint 40% a többlet, ugyanakkor megjegyzi: 2021 első féléve összességében 190 milliárd forintos veszteséget hozott az ágazat számára. Mindez természetesen kevesebb a 2020-as, 400 milliárdos buktánál, ám nagy kérdés, hogy az alapvetően magasabb árakat hogyan tudják kigazdálkodni a vendéglátósok.
A bajokat tetézi a munkaerőhiány, ez magyarázza, hogy van ahol már bruttó 1300 forintos órábért ajánlanak a felszolgálóknak és 1500 forintost a pultosoknak, de Siófokon van olyan hely, ahol majdnem félmilliós bruttó fizetésért keresnek pincért, Balatonfenyvesen pedig egymillióért szakácsot – ezzel, a munkavállalás hosszabb ideje miatt felveheti a versenyt egy budapesti étterem 700 ezres, vagy egy német szálloda átszámítva 800 ezres havi ajánlata is.
Hozzászólások lezárva.