Seregélyek gyorsították meg a szüretet Sóshalmon
Leginkább ezek miatt szüretelt a megszokottnál korábban Takács Ferenc vásárhelyi borász is. Azt mondja, hogy az aszály, a munkaerőhiány és az üzemanyagár miatt az idei bora 20 százalékkal lesz drágább, mint tavaly ilyenkor volt.
Három hektárnyi, a sóshalmi szőlővidéken lévő birtokán termeli meg magának azt a szőlőmennyiséget, melyből aztán a vásárhelyi otthonában forr – rendkívül modern körülmények közt – újborrá a must.
– Az idei termés körülbelül megfelelt a sokéves átlagnak, mennyiségben jó közepesnek, míg minőségben egy kicsit kiválóbb is volt, mint a korábbi aszályos esztendőkben – árulta el Takács Ferenc. – Nagyon szépen alakult a szőlő természetes cukortartalma, 18 cukorfok alatt nem szüreteltünk, a savak is 6-7 ezrelékes nagyságrendet mutattak. Azaz minden optimális lehetett volna, ha a seregélyek nem lettek volna aktívak, talán egy hetet várhatott volna a szüret – tette hozzá.
A sóshalmi szőlőhegyen nem is nagyon akadt olyan tulajdonos, aki ne küzdött volna a nagy rajban szálló, a szőlőben nagy pusztítást végző seregélyekkel, melyek még a hangágyú dörrenésére is csak 1-2 percre rebbentek fel, majd visszaszálltak a tőkékre, hogy leverjék, lecsipegessék a szemeket.
– A rendkívüli meleg és a napsütés korábban megérlelte a szőlőt, a szüret ütemére ezért a madarak csak rágyorsítottak. Érződik, látszódik a szőlőn a globális felmelegedés hatása, a melegtől különféle betegségek is előfordultak. Főleg a gombák és a szállítószöveti betegségek – sorolta. Ezek pedig a borszőlők közül a késői érésűeket, s azok közül is talán a fehér fajtákat támadta meg jobban.
Azt mondta, az idén a kékfrankosból várható a legjobb bor. Ebből rosé és vörösbor is készül. De termeszt cserszegi fűszerest, zöld vertelinit és zweigeltet is. A csapadékhiány leginkább az elsőt teszi próbára, de a veltelini sem bírja az aszályt. Hozzátette, hogy az idén húsz százalékkal emelkedik az újbor ára.
Takács Ferenc, aki eredetileg csongrádi származású, már 14 éves korában örökölt szőlőbirtokot a csongrádi „szőlőhegyen”, amit aztán maga művelt. Miután Vásárhelyre költözött, sem mondott le a szőlészetről-borászatról.
Hozzászólások lezárva.