Közel 300 kilós disznó került a kés hegyére Mártélyon
Tavaszias időben űzték el a telet Mártélyon, ahol hagyományteremtő szándékkal a piactéren össznépi disznóvágást rendeztek vasárnap. Aki korán kelt, friss sültvért reggelizhetett, aki csak később látogatott ki a rendezvényre, az hurka-kolbászt ehetett, ami mellé a Csürhe Banda húzta a talp alá valót.
Minden generáció számára tartogatunk valami meglepetést – mondta Pótári Mihály, a Mártélyi Általános Művelődési Központ vezetője kora délelőtt, amikor a konyhában még a sültvér készült. Sokan már ekkor is sorban álltak Nagyné Gyöngyike specialitásáért. A Mártélyi Vendégvárók Egyesületének elnöke nem csak a különleges hagymás vér elkészítéséről ismert, hanem, mint a rendezvény ötletgazdája is. Azt mondja, itt minden adott ahhoz, hogy jól érezze magát: van szíverősítő pálinka, tepertős pogácsa, tisztítják a belet, így lassan lehet tölteni a hurkát és a kolbászt. Gyöngyike segítői farsangi fánkot is készítettek, így ha valaki éppen valami édesebb finomságra vágyott, nem kellett csalódottan távoznia.
Azért a gyerekek is jól szórakozhattak, ha kilátogattak a piactérre. Pótári Mihály bemutatta a tudást és ügyességet egyaránt igényló játékokat. Például az úgynevezett disznóolimpia keretében plüssállatokat kellett bejuttatni a játékokat szimbolizáló karikák közé. Volt olyan játék is, ahol a malac orrára kellett karikákat dobni, de egy kirakós segítségével a sertés testrészeit is megismerhették a kicsik. A böllérek közben élőben mutatták be, hogyan kell feldolgozni egy ilyen állatot. Volt dolguk bőven a 288 kilós hízóval, de azt mondták, az utolsó porcikáját is fel fogják használni. Kétségtelen tény, hogy ennek a napnak a pusi az egyértelmű vesztese, de ahogy egy helyi férfi megjegyezte: a sertések nagyon intelligens állatok, és ha előző nap nem kapnak enni, tudják, hogy közel a vég.
Közben megérkezett a rendezvényre Ambrus István polgármester is. Ő is megevett egy adag sültvért puha kenyérrel – ahogy szokás – majd elmondta: Egy ilyen egész napos rendezvénynek az egyik legfontosabb eredménye, hogy a helyiek együtt lehetnek, beszélgethetnek, szórakozhatnak, és természetesen beszállhatnak a munkába is, ha éppen idejük és kedvük van hozzá. A polgármester szeretné, ha minden évben megrendeznék a Vágjunk bele! névre keresztelt eseményt. Az idő mindenesetre az idén kegyes volt a rendezőkhöz, hiszen már kora reggel is szokatlanul meleg volt, később pedig kifejezetten tavaszias hangulatban folytatódott a disznó feldolgozása. A telet tehát sikerült már arrébb hessegetni Mártélyon, kérdés, hogy valamikor visszatérnek-e még a kemény mínuszok.
Hozzászólások lezárva.