sajatbanner

Kolbászkészítő fesztivált rendeznek Vásárhelyen

Január 11-éig még jelentkezhetnek a csapatok a január 21-i megmérettetésre. A képen: sült kolbász a vásárhelyi piacon.

A Csúcsi Olvasókör ad majd helyet az idei Kolbászkészítő Fesztiválnak, mely majd január 21-én délelőtt 9 és délután 4 közt zajlik. A rendezvényre eddig már tíznél is több csapat jelentkezett, de aki még nevezni akar, az megteheti január 11-ig a 06-30-924-9596-os telefonszámon.

– 2016-ban jött az ötlet, hogy az akkor már működő kézműves Árkádos piac kísérő programjaként rendezzünk Kolbászkészítő Fesztivált – árulta el Szabó Sándorné, a fesztivál főszervezője.

Szabó Sándorné szervező várja a nevező csapatokat

A Kolbászkészítő Fesztivál egyik fontos céljának a hagyományos házias ízek megőrzését és továbbörökítését tartják a rendezők. A fesztivál éveken át minden esztendőben zajlott, két évnyi szünetet a koronavírus járvány miatt tartottak csak.

– Hagyományt szeretnénk folytatni ezzel a rendezvénnyel, melyre igény is van, s jelentkeztek már szép számmal a versenyezni kívánók. A hagyományosan résztvevő csapatok mellett újak is jelentkeztek, így a vásárhelyieken, a domaszékieken, balástyaiakon és a székkutasiakon kívül lesznek itt Mezőberényből és Tápióbicskéről is – tette hozzá.

Várhatóan igazi különlegességet a vásárhelyi fehér kolbászt készítő csapattal is találkozhatnak az érdeklődők és a résztvevők.

A nevezők a húst a szervezőktől kapják majd meg a verseny helyszínén, nekik „csak” a receptjeiket és a fűszereiket kell hozniuk. A versenyző csapatoknak a kolbász(oka)t adott időre kell betölteniük, a hagyományos módszerekkel fadeszkán feldarabolt és kézi darálóval megdolgozott, fűszerezett hússal. A kisütött kolbászok minőségét szakértő zsűri értékeli majd, de figyelembe veszi a bírálat során a csapatmunkát és a tálalást is.

A legjobbnak bizonyult csapatok (a közös élmény mellett) tárgyjutalmakkal távozhatnak majd a fesztiválról.

A szervezők nemcsak a helyszíni kolbászkészítőket várják a versenyre, hiszen arra a füstölt áruval is lehet nevezni, de azt minimum csak egy-két hónappal előre betöltött termékkel, azaz kolbásszal vagy szalámival lehet. Ezeket is értékelni fogja a zsűri.

riporter

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!