Jobban meg fogjuk becsülni a gyümölcsfáinkat
Nem csak a tűzifa használata értékelődik fel a gazdasági válság következtében, hanem a gyümölcsöké is – állítja egy vásárhelyi pálinkakészítő. Csáki Lajos szerint nem használjuk megfelelőképpen azokat a természeti forrásokat, melyek elérhetők a közvetlen környezetünkben. Fotó: Orgovány Rudolf
A száraz nyárnak és az eddigi esős ősznek köszönhetően a legtöbb gyümölcsből kifejezetten jó termésre számíthatunk. Bár az alma és a körte rosszul indult, most mégis úgy tűnik, lesz belőlük elég. Az időjárási változásokra rendkívül érzékeny sárgabarack épp úgy bőséggel termett, mint az őszibarack. A hagyományos pálinka alapanyagok közül talán a szilva okozott némi csalódás, de azért nem kell majd nélkülöznünk az ilyen párlatokat sem.
Csáki Lajos – aki édesapjától tanulta a mesterséget – az idén nem indította be a főzdéjét. Azt mondja, hogy vár még, mert nem látja a rezsikáosz végét. Szerinte elhibázott lépés volt a kormány részéről, hogy bizonyos mennyiségig engedélyezték az otthoni főzést, mert szerinte kis tételben nem lehet minőségi pálinkát készíteni, ráadásul a legtöbb esetben a szakértelem is hiányzik.
Az ő pálinkafőzőjében egyébként fával fűtenek, mert ide általában azok hozzák a termésüket, akiknek van gyümölcsösük. Ahol pedig gyümölcsfa van, ott van tűzifa is. Csáki Lajos úgy látja, most le fognak hajolni olyan emberek is a fáért, akik eddig fűtőolajjal vagy gázzal dolgoztak.
– Jobban meg fogják az emberek becsülni a gyümölcsöket is, mert eddig egyszerűbb volt elmenni a zöldségeshez elmenni, mint leszedni a fáról az érett almát, körtét, cseresznyét vagy szilvát –
A biogazdálkodás népszerűségének köszönhetően még a vegyszerek beszerzésével sem kell foglalkozni, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy vegyszeres védekezés nélkül is kiváló minőségű gyümölcs terem nálunk. Kis anyagi ráfordítással, és egy kevés fizikai munkával tehát jó minőségű lekvárokat, befőtteket készíthetünk, ha pedig cefrés hordóban gyűjtjük a termést, jó minőségű pálinkát főzethetünk belőlük. A legjobb felhasználás persze az, ha a fáról frissen leszüretelt gyümölcsöt azonnal elfogyasztjuk, mert ennél egészségesebb és olcsóbb étel aligha létezik.
Hozzászólások lezárva.