Hihetetlenül népszerű volt Ásós Géza főztje a Cimeten

A békési Kira vendéglő vezetője, Ásós Géza jóvoltából a vásárhelyiek is belekóstolhattak pénteken a roma gasztronómiába. Az éppen zajló Cimet szomszédságában, a BFMK mellett felállított főzősátor előtt már délben hosszú sor kígyózott, amely még fél kettőkor sem lett rövidebb. A jó hangulatról a Kucu Banda zenéje is gondoskodott.
A Roma Kultúra Hónapja keretében látogatott el és települt ki a Cimet kézműves piac mellé pénteken a békési Kira vendéglő főzőcsapata, Ásós Géza vezetésével. A Békés megyei étterem az ország első cigány vendéglője, gyakorlatilag hiánypótlóként jött létre. Mára valóban országosan ismert és elismert, tulajdonosa és főszakácsa pedig jó példával szolgál az egész közösségének.
Ma Vásárhelyre hozták hagyományos, népszerű cigány fogásaikat, úgyhogy lehetett választani a füstölt csülkös pacal, a birka- vagy marhapöri, a cigány káposzta, vagy a serpenyős csülök, illetve a kakastaréj/kakashere pörkölt között. (Egy kóstoló adag – ami csak a nevében az – pacalpörköltet magam is megkóstoltam, le a kalappal, valóban finom, bár a csípőssége az én ízlésemnek már túlzás, a magyaros, erős ízek kedvelőinek viszont bizonyára ideális.)
A rendezvényre szintén ellátogató Márki-Zay Péter szerint „a hasukon keresztül sokkal könnyebb lebontani az előítéleteket és azokat a gátakat, ami a cigány és nem cigány magyarok között akad”. Elmesélte, hogy nem kedvelte a pacalt mindaddig, amíg egyszer, tíz évvel ezelőtt Ásós Gézánál meg nem kóstolta. A polgármester katolikusként tartja a nagyböjtöt, viszont, ahogy élőjében beavatott mindenkit, a sima pacal „katolikus és áruismereti szempontból” nem számít húsnak, ahogyan a hal sem.
Többen eleve nagy fazekakkal és tálakkal érkeztek, és nemcsak maguknak, hanem rögtön az egész családnak is bevásároltak a finomságokból.
A roma kultúrához a gasztronómia is hozzátartozik, annak idején a Gasztroudvarba a román, a német, és a cigány nemzetiségi önkormányzatot is meghívtuk, hogy mutassák be hagyományos ételeiket. Ez két-három alakalommal jelen volt az augusztus 20-i ünnepkörben, aztán egy ideig nem volt. Most viszont úgy gondoltuk, szeretnénk feleleveníteni. A cigány ételeket a vásárhelyiek is nagyon szeretik, nekik szerettünk volna kedveskedni azzal, hogy cigány ételeket kóstolhatnak ismét
– számolt be Tóth István, az önkormányzat nemzetiségi referense.
Szavaira pedig bizonyságul szolgált az a többszáz vásárhelyi, akik kitartóan álltak sorba a finomabbnál finomabb cigány fogásokért. Akik pedig azt a helyszínen fogyasztották el, azok odapasszoló zenei aláfestésben is részesülhettek a Kucu Banda profi zenészeinek jóvoltából.
A Roma Kultúra Hónapja keretében rendezett programokról itt tájékozódhat:

Hozzászólások lezárva.