Cigányfánkot is sütöttek a vásárhelyi fánkmustrára

Nagy kedvvel által neki a különféle fánkok sütésének odahaza ma, azaz szombaton délelőtt a vásárhelyi lányok, asszonyok, hogy a kész fánkokkal elkápráztassák a mai fánkmustra zsűrijét.

Csáki Zsolt gasztrolovagnak, Benkő Lászlónak, a vásárhelyi ízekről szóló könyvek írójának és Benczúr Sándor mestercukrásznak volt is dolga, hogy a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ aulájába beérkezett fánkokat azok gusztusossága, íze és ízesítése alapján rangsorolják.

– Hoztam olyan ekler fánkot, ami egy égetett tészta, kávés tejszínhabbal megtöltve, sütöttem olyat is, mely közepén túró van, így mindjárt más az íze. Ezek ugyanazokból az alapanyagokból készültek, de mégis másmilyenek – mondta Czeller Éva, akit a legtöbben a kéthetenkénti ingyenes ételosztás főszakácsaként ismernek, s aki rendszeres indulója a fánkmustráknak. – Két korong fánk közé került a túró, és olajban sült ki -árulta el, hogy készül a töltött fánkja. A hagyományos alapanyagokból készített fánkjához pedig saját maga által kifőzött baracklekvárt is hozott A tálcáján volt néhány cigányfánk, azaz az egérke is, melyek hagyományosan a tésztamaradékokból készültek.

– A vásárhelyi farsanghoz hozzátartozik a fánk és immár a fánkmustra is – árulta el Csáki Zsolt zsűrielnök, aki azt mondta, hogy vannak különböző töltött fánkok és lyukas fánkok is. – A mostani mustra arról szól, hogy megkóstoljuk, hogy ki készítette el az idén a legfinomabbat.

Különböző kategóriákban vártuk a fánkokat, melyeket aztán szakmai szempontból pontoztunk. A fánk például attól lesz szalagos, hogy amikor sütik, akkor nem ér bele az oldala, a közepe a zsírba, ezáltal egy fehér csík képződik. Ezt csak egyféleképpen lehet elérni, ha nagyon könnyű a tészta, mert az úszik a zsír tetején, nem süllyed bele a feléig sem. Ahol nem süllyedt bele, akkor ott a csík megjelenik, azaz szalagos lesz a fánk. Ha könnyű a tésztája, akkor jó az íze is. Nagyon fontos a harmónia, hogy ne legyen túl édes, ne legyen túl sós, és egy örömforrás legyen a kóstolójának. Egy étel akkor jó, amikor szeretnék még egyet enni belőle – magyarázta.

– Hoztam a hagyományos farsangi fánkot, és csörögét is – mutatta a kínálatot Angyal Anikó. – Most reggel háromórás munkával készültek el. Amikor csak tudok benevezek a fánkmustrára, amit most sem hagyhattam ki – tette hozzá. Tavaly megnyerte a versenyt, tavalyelőtt ugyan nem indult, de a három évvel ezelőttit is megnyerte. Elárulta, hogy mindkét fánk apai nagymamája receptje, de a csörögében benne vagy az anyai nagymamája „keze” is. Nem is tudja olyan jól megcsinálni, mint ő. – A farsangi fánkot sokkal lágyabbra készítem, mint ahogy azt a hagyományos receptek alapján lehet. Nagyobb mennyiségű tejet használok. A csörögénél nagyon kevés az összetevő, az is lágyabb tészta, ezért nehéz elkészíteni, mert nagyon vékonyra kell nyújtani, hogy szinte szétomoljon a kézben – mondta.

A zsűri tagjai gyesével kóstolták, ízlelgették meg a műremekeket, melyeket végül fajtájuk szerint pontozással rangsoroltak.

Az idei fánkmustra végeredményét végül ünnepélyes keretek közt hirdették ki. Arany minősítést kapott, azaz első helyezett lett hagyományos fánkjával a mezőny legfiatalabb versenyzője, Szabó Lilla. Szintén arany minősítést érdemelt ki Angyal Anikó szalagos fánkjae, Czeller Éva mindhárom benevezett fánkja és Nánai Lajosné szalagos fánkja. Ezüst minősítést érdemelt ki, azaz második helyen végzett Angyal Anikó csörögéje és Sipos Róbert szalagos fánkja.

  • Fánkmustra (25)
  • Fánkmustra (23)
  • Fánkmustra (19)
  • Fánkmustra (28)

Hozzászólások lezárva.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!