Arany- és bronz érmeket kaptak a Corvin kereskedő és cukrász tanulói az Illéssy Gasztro Kupán
Hagyományosan szép eredményeket érnek el a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola tanulói az országos Illéssy Gasztro Kupa ételművészeti versenyen.
Kisújszálláson már 12. éve rendezi meg az Illéssy Sándor Baptista Középiskola ezt a vendéglátóipari versenyt, amelyre az idén 43 település 53 iskolája nevezett. A legnagyobb olyan országos megmérettetés, amelyen „élőmunkát”, tehát a helyszínen végrehajtandó feladatot kell megvalósítani.
A Corvin tanulói díszcsomagolás kategóriában két csapatban és egy egyéni versenyzővel indultak az arany minősítésért, amelyet el is hoztak, felkészítő oktatójuk: Lengyel Tünde.
1. csapat – Patkós Rebeka Kinga és Recski Tifani Kamilla 3/11. A osztályos (kereskedelmi értékesítő) diákok – aranyérem. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy Tifani és Rebeka csapatban együtt másodjára indultak az Illéssy versenyen, és a tavaly is aranyérmet hoztak.
2. csapat – Miklós Vanessza és Vas Kitti 13. A osztályos (kereskedő és webáruházi technikus) diákok – aranyérem.
3. egyéni versenyző – Rácz Esztella Zsófia 13. A osztályos (kereskedő és webáruházi technikus) tanuló – aranyérem. Vanessza, Kitti és Esztella a 2023/2024-es tanévben a kiskunfélegyházi országos díszcsomagoló versenyen is részt vettek és 1. helyezést értek el az üveg csomagolásban.
A díszcsomagoló verseny összetett feladatokat tartalmazott, amit időre kellett teljesíteni a diákoknak, az árukat és a csomagolóanyagokat az Illéssy Sándor Baptista Középiskola biztosította. A verseny első részében 4 darab különböző tárgyat kellett becsomagolni: 0,5 literes Panyolai pálinkás üveg, Hanglemez (nagy), póló, plusz meglepetés tárgy volt, amit a zsűri választott, a háromlábú vas gyertyatartó. A verseny második részében ajándékkosarat kellett készíteni.
A cukrász tanulók felkészítő oktatója Bereckiné Palócz Gyöngyi volt. Mihály Krisztina Éva és Mónus Renáta Gabriella végzős cukrász tanulók bronzérmet szereztek munkáikkal: hagyományőrző Rigójancsi, birsalma sajttorta monodesszert, mézes pralinés choux és dísztorta.
– A cukrász lányok az Illéssy Kupával indították a versenyszezont, a következő hónapokban
pedig még három gyakorlati megmérettetésük lesz, mielőtt indulnának a Szakma Kiváló
Tanulója versenyen tavasszal – mondta Bereczkiné Palócz Gyöngyi cukrász oktató, majd hozzátette, hogy a versenyzés abból a szempontból is hasznos a cukrászoknak, hogy szélesedhet szakmai látókörük, hiszen nemcsak a hagyományos cukrászati termékek készítésében, hanem a modern desszertek világában is tájékozottak, gyakorlottak lesznek.
Ez utóbbi kifejezetten előnyt jelenthet a munkaerőpiacon a számukra. Nagy gyakorlatot igényelnek a modern technikák, például a csokifújás, a különféle zselé és praliné rétegek elkészítése, valamint a karamell díszek különösen látványos alkotása.
Hozzászólások lezárva.