Zavarja Lázár minisztériumát a várbeli heresimogatás

A tárca műemlékvédelmi helyettes államtitkára levélben jelezte, hogy Hadik András szobrát egyes idegenvezetők méltatlan, frivol módon mutatják be.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára levélben jelezte, hogy Hadik András a budapesti várban található lovasszobrának egyes idegenvezetők által történő bemutatása sok esetben igen méltatlan módon zajlik. Véleménye szerint „Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.” Kéri, hogy táblával, vagy a közterület felügyelet eszközeivel segítsük a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését.

Válaszlevelet készítettünk elő, melyben ismertettük a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitértünk más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jeleztük, hogy ezidáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezzük – tette közzé az ügyben illetékes Budavári Önkormányzat.

Régóta simogatják a babonás diákok és a turisták

Etikai kódex készül az I. kerületi önkormányzat augusztus végi ülésére – írta még 2011-ben a régi Index -, ami kitér majd a várbeli Hadik András lovasszobor védelmére is. A szobor heréjét régóta szidolozzák babonából a vizsgára készülő kollégisták, de gyakran másznak fel a fénylő szerv mellé a turisták is fényképezkedni.

diákokhadik andrásherelovasszoborturistákvárvizsga