Zalaegerszegen kezdik el gyártani a Lynx harcjárműveket, amelynek egyik példánya Vásárhelyen szolgál

Ma átadták a Rheinmetall zalaegerszegi gyárát, az üzemben 172 darab, Hiúzként is ismert Lynx KF41 páncélozott gyalogsági harcjárművet állítanak össze. Az első 45 tonnás ,,nagymacskát” októberben adták át Budapesten, a Petőfi laktanyában, azóta megérkezett Hódmezővásárhelyre.

Az üzem átadásán Orbán Viktor most éppen dicsérte a németeket, szerinte ez a gyár ,,egy német–magyar közös bölcsesség, előrelátás eredménye, az európai és a világpolitikai helyzet közös értékelésének az eredménye.” A miniszterelnök beszélt arról is, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program már az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt megindult hazánkban.

Magát az épületet már tavaly tavasszal átadták, Zalaegerszegen 33 hektáros területen épült, a későbbiekben összesen 350 embert foglalkoztató fejlesztési, gyártási és tesztközpont, amelyhez klímakamra és lőcsatorna is tartozik.

A kormánnyal kötött megállapodás alapján összesen 209 darab, hét különböző típusú Lynxet, 18 támogató járművet és 38 katonai teherautót szállít a Magyar Honvédségnek a Rheinmetall. Az első szakaszban 46 Lynx és kilenc támogató jármű érkezik Németországból – amelyek szállítása már elkezdődött –, majd a második fázisban már a zalai gyárból szállítanak le 172 Lynx harcjárművet.

A Lynx-hez kapcsolódik, hogy nyolc általánossal, bruttó 737 ezerért keresnek legénységet hozzá, a kiképzés Vásárhelyen lesz.

járműgyártásMagyar HonvédségNémetországOrbán ViktorpáncélosZalaegerszeg