Vízilabda: fekete hétfő

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége tegnapi ülésén törölte a 2019/20-as idény felnőtt és utánpótlás bajnokságait. Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy fizetésképtelenné vált az Egri Vízilabda Kft., a szintén első osztályú szombathelyi AVUS pedig lemond az OB I-es indulásról.

Nem számított meglepetésre, mégis szomorú híreket kapott a magyar pólós társadalom. Az első osztályú klubokat tömörítő liga pénteki javaslata után borítékolni lehetett, hogy a sportági szakszövetség elnöksége hétfőn lezárja a bajnoki idényt. A tegnapi döntés értelmében minden versenysorozatát befejezettnek nyilvánította és nem hirdetett bajnokokat a Magyar Vízilabda Szövetség.

Akkor tudták volna befejezni a bajnokságokat, ha a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések enyhítésének kihirdetésekor szinte azonnal el tudtak volna kezdeni mérkőzéseket játszani a csapatok.

Arról is határozott az elnökség, hogy a nyarat játékkal szeretnék tölteni. A Magyar Kupával kezdenének, amelynek látványos mérkőzéseit az MTVA közvetíti. A férfiaknál augusztus végén, a nőknél szeptember közepén kell befejeződnie a sorozatnak.

Ami igazán sokkolta a vízilabda iránt érdeklődőket, hogy fizetésképtelenné vált az egri vízilabdacsapatot működtető Egri Vízilabda Kft. Szécsi Zoltán ügyvezető elnök közleményben tudatta, hétfőn minden alkalmazottnak felmondtak rendkívüli felmondással. A háromszoros olimpiai bajnok sportvezető újságírói megkeresésre azt nyilatkozta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy az Eger elindul-e a következő szezonban a felnőtt első osztályban. Sok múlik azon, hogy az önkormányzat tud-e elegendő támogatást biztosítani. Az egrieknél jelenleg az a cél, hogy megmentsék a több mint 300 gyermek sportolását szervező 110 éves Egri Vízilabda Klubot a százszázalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft-t érintő problémák mellékhatásaitól.

Szintén tegnap jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került szombathelyi AVUS legalább egy évre „visszavonul”, és a 2020/21-es idényt az ob I/B-ben kívánja megkezdeni.

HVSCvízilabda