Visszavonta a települési adót Vásárhely, amelyet a földjeiket bérbe adók fizettek volna

Kisebb vita után vonta vissza a testület a mai rendkívüli közgyűlésen a földadót. Márki-Zay Péter elmondta, hogy ugyan Vásárhelyre hivatkozva vonta vissza a kormány a rendeletet, de valójában mintegy 135 települést érint.

A polgármester azt is elmondta, hogy a földadót a Fidesz vezette be Magyarországon, Vásárhelyen a bevezetését 2016-ban Lázár János javasolta. Azt is kiemelte, hogy sajátos módon, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel vonták vissza a törvényt, „ami nem szokás egy jogállamban”.

Márki-Zay azt mondta: a kormány ezzel a döntésével 20 ezer forintot vesz ki a vásárhelyi nyugdíjasok zsebéből – utalva arra, hogy a földadóból befolyt összeget Vásárhely teljes egészében rászorulóknak szerette volna kiosztani, ezt rendeletben is rögzítették.

Arra is felhívta a polgármester a figyelmet, hogy csak a bérleménybe kiadott földek után kellett volna fizetniük a földtulajdonosoknak. És hozzátette: ha a gazdák terheit akarják csökkenteni, akkor töröljenek el más adónemeket is, hiszen a gazdák is fizetnek más településeken például mezőőri járulékot, építményadót vagy éppn ÁFÁ-t, SZJA-t. „Tessék eltörölni ezeket is!” – mondta Márki-Zay Péter, aki szerint Vásárhely élen jár a gazdák megsegítésében is, hiszen nekik sem kell ingatlanadót fizetniük.

A mai napig amúgy közel 26 millió Ft folyt be föladóból a vásárhelyi önkormányzathoz. Ebből több mint 1 millió Ft-ot már kifizettek segélyként, olyan alacsony jövedelemmel rendelkező személyek részére, akiknek a rezsicsökkentés újraszabályozása miatt az átlagfogyasztás feletti rész után lakossági piaci árat kellett fizetniük az áramért vagy a gázért.

Éves szinten nagyjából 80 millió Ft-ot vártak ettől az adónemtől. Az ebből származó összeget – az említett rezsitámogatáson felül – szociális tűzifára és nyugdíjasok támogatására kívánták fordítani, amit rendeletben is rögzítettek. Azonban mivel ennek a forrása már nem áll rendelkezésre így ezek a kiadási tételek nem ebből a forrásból fognak teljesülni. Egyebekben az Önkormányzat költségvetését a földadó megszüntetése nem érinti.

A földadó kivetésének lehetőségét törvényi szinten szüntette meg a jogalkotó a jövőre nézve, amely megfelel az Alaptörvény és a Jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek. A visszatérítési kötelezettséget rendeleti szinten szabályozták, visszamenő hatállyal, ráadásul olyan adónem tekintetében, melynek kivetése és beszedése, valamint a befolyt összeg felhasználása is teljes mértékben jogszerű volt.

földadóközgyűlésMárki-Zay Pétervisszavonás