Visszatáncolt a kormány napelem-ügyben

Mégiscsak fenntartják jövő évtől az éves szaldóelszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át – jelentette be ma Lantos Csaba energiaügyi miniszter a facebook-on közzétett videójában.

Lantos Csaba augusztus végén jelentette be, hogy a napenergia háztartási felhasználói esetében jövőre áttérnek a havi alapú elszámolásra, ami jelentős többletköltséggel járt volna a jelenlegi rendszerhez képest a napelemesek számára. A kormány döntése nagy felzúdulást váltott ki, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kérte az energetikai minisztert, állítsák vissza a régi típusú elszámolást azoknál, akiket ez a korábbi szerződésük alapján megilletett.

A miniszter szerint Brüsszel várta el, hogy vezessék be jövőre a bruttó (vagyis havi) elszámolást. Ez igaz ugyan, de csak az új, 2024. január 1-e utáni telepítésekre vonatkozott. A kormány viszont a korábbi napelemes projektek elszámolását is átalakította volna éves szaldós elszámolásról havi szaldós elszámolásra. Lantos Csaba most döntött: marad a kedvezőbb éves elszámolás, és ezt alkalmazzák azokra is, akik 2023. szeptember 7-e éjfélig jelezték fejlesztési igényüket – írja a telex.hu. A Fidesz alighanem érzékelte, hogy az intézkedés egy lényeges szavazói tömeget (230 ezer háztartást) érintett volna nagyon negatívan. Ők átverve érezhették magukat, mert korábban a kormány a napelemesek támogatásánál egyfajta ráutaló magatartást tanúsított, hogy a projektek megtérülését segíti, a nappanelek telepítését kívánatosnak tartja – teszik hozzá.

Kocsis MátéLantos Csabanapelemnapenergia