Visszaszívta a vendéglátók érdekképviselője, hogy pünkösdig is eltarthat a korlátozás

Visszavonta a járvány miatti korlátozások feloldásával kapcsolatos, a tagjainak kiküldött tájékoztatóját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A szervezet arról tájékoztatta tagjait, hogy pünkösdig nem várható a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások feloldása.

„Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások” – erről beszélt még Flesch Tamás a 24.hu-nak tegnap délelőtt. A MSZÉSZ elnöke levelet írt a tagságnak, amiben ismertette, hogy a várhatóan pünkösdig elhúzódó korlátozások miatt milyen segítséget kértek az ágazat szereplőinek a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül:

  • a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,
  • legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,
  • a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,
  • a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,
  • az építményadót töröljék el erre az évre,
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig.

Aztán kedd este visszavonta tájékoztatóját az érdekvédelmi szervezet. A kiadott közleményben ezt Flesch Tamás, a szövetség elnöke a Kormányzati Tájékoztatási Központ aznapi cáfolatával indokolta. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a szállodák, éttermek jelenleg is működhetnek korlátozásokkal. A tömeges oltást követően korlátozás nélkül, ahogy lehet, kinyithatnak a szektorban működő vállalkozások – áll az MSZÉSZ közleményében.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ keddi közleménye szerint alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek Magyarországon. A közleményben leszögezték: a kormány nem hozott ilyen döntést. Kitértek arra is: a brüsszeli forrásból érkező vakcinák nem elegendőek, ezért a kormány Kínával és Oroszországgal is tárgyal a vakcinák beszerzéséről, hogy mielőbb elinduljon a tömeges oltás Magyarországon. Eddig 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második oltását is megkapta hazánkban. 

Az év végéig – a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében – 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra – tudta meg a cégtől a Népszava.

korlátozáskormányKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Turisztikai ÜgynökségTurizmusvendéglátás