Visszafizette a város az 1,4 milliárdos tartozás utolsó 60 millióját

Még Lázár János idejéből származó 1,4 milliárd forintra rugó tartozást Hódmezővásárhely a Belügyminisztériumnak teljes egészében visszafizette. Az utolsó 60 millió forintos részletet augusztus 23-án, hétfőn teljesítette a város. Így egy fillér tartozása sincs most már ezen a soron a városnak – közölte Szabó János a facebook oldalán.

Szabó János a posztjában száraz tényeket is közölt:

2011 és 2014 között a városvezetés visszatérő gyakorlata volt, hogy ha nem jöttek ki az éves költségvetésből, akkor év végén vissza nem térítendő támogatást kértek és kaptak a Belügyminisztériumtól működési költségekre. 400 millió és 1 milliárd 750 millió Ft közötti gyorssegélyek érkeztek évente a rossz gazdálkodás ellensúlyozására. Összesen 5,6 milliárd Ft értékben. () Ezen kívül a kormány az adósságkonszolidáció keretében átvállalta Hódmezővásárhely 22,5 milliárd Ft-os adósságát. (ez a 2,5-szer nagyobb Kecskemétnél 16,8 milliárd Ft volt.) Az egy főre eső adósság Hódmezővásárhelyen lett a legmagasabb az egész országban a 23 megyei jogú város közül.

Az ajándékba kapott 5,6 milliárd Ft-tal annyit kell(ett volna) tenni, hogy arra költik el, amire kapták. Egy példa: a gyermekétkeztetésre kétszeresen számolták el az állami támogatásokat, (normatíva + BM segély is) itt 250 millió visszafizetési kötelezettség keletkezett.Állami ellenőrzéskor 2018-ban derült ki, hogy a felelőtlen, hanyag gazdálkodás és könyvelés miatt 1,9 milliárd Ft-ot vissza kell fizetni, melyet ez a csapat megfeszített munkával, hiánypótlás keretében, tárgyalásokkal 800 millió Ft-tal tudott csökkenteni! De így is maradt 1,1 milliárd Ft tőke- és további 311 millió Ft kamattartozás -teszi hozzá Szabó János.

EZT AZ 1,4 MILLIÁRD Ft-OT FIZETTÉK MOST VISSZA MARADÉKTALANUL.

60 milliókifizetveMárki-Zay PéterSzabó Jánostartozás