Videoton: a 60 év felettieknek nincs antitestes védelmük és T-sejtes immunitásuk Sinopharm esetén

Azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek – derült ki a Videoton dolgozóinak körében készült, önkéntes vizsgálatból. A vállalat ugyanis megrendelte a komplex méréseket azoknak, akiknek nem volt kimutatható antitestes védettségük, írja a Portfolio.

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta: ezek az emberek a két oltás felvétele ellenére a mérések szerint semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a vírus ellen, ezért azonnal harmadik dózis beadására lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos.

Az ellenanyag-tesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül, kivéve a kínai Sinopharm oltását, amely a 60 év felettieknél nem érte el ezt a hatást, mondta Sinkó a Portfolionak.

A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyag szint

– hangsúlyozta a társ-vezérigazgató.

Tapasztalataikat megosztották az illetékes egészségügyi szervekkel, akik azt közölték, ne aggódjunk, ettől még lehet T-sejtes immunitása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük.

Ám Sinkó azt is elárulta, hogy

Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem

A Videoton által megrendelt mérésekből adódik az a következtetés, hogy akinek negatív az antitestest és a T-sejtes immunitás vizsgálata is, az sajnos nem védett a vírussal szemben – mondta Sinkó.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a portál kérdésére azt mondta, jelenleg nincs mód 3. oltás beadására. Mindezek mellett Sinkó hangsúlyozta, nagyon fontos az átoltottság, és hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

antitestSinopharmVideoton