Veterán járművek találkoztak Vásárhelyen

Régi motorok és még régebbi autók találkoztak ma délelőtt Vásárhelyen, Előbb a piacon, majd a Kossuth tér Fekete Sas felőli oldalán csodálhatták meg az érdeklődők – egészen a felhőszakadásig – a veterán járműveket.

Fakormányos, sport és mindenféle más Mercedes, Jaguár, Trabant, különleges és hagyományos Lada, Cadillac, Trabant, Velorex, Triumph, terep Volkswagen, Volga is erősítette a veteránautók tömkelegét, míg veterán motoroknál a Simsontól a Danuvián és a Pannónián át az MZ-n keresztük a japán kétkerekűekig szinte minden volt. A prímet az egykori jugoszláv milícia, azaz a rendőrség BMW-je vitte.

Az egykori jugoszláv rendőrök ilyen BMW nyergében járőröztek

– Ez a rendőrségi motort annak idején Szabadka és Belgrád közti területen használták. És nem volt könnyű hozzájutni, ugyanis a rendőrségi motorokat, autókat nem szívesen adták el. Egy kis összeköttetés kellett hozzá- árulta el a ma is Szerbiában élő Neisz József, aki annak idején nem rendőr, hanem mentős volt. A szirénázni is tudó járműhöz egy jugoszláv rendőr motoros sisakot is szerzett, így korhű felszerelésben ülhetett a nyeregbe.

A Pulival megelőzte a korát a Hódgép

A látogatók megcsodálták ezt és persze a többi kétkerekűt is, köztük a Csepel által 1948-ban gyártott motorkerékpárt is, mely tulajdonosa a járművet maga újította fel, ahogy a többi – szintén régi – motorját. Azt mondta, hogy a romos állapotban vásárol motorokhoz szinten minden alkatrészt lehet kapni.

Az amerikaiak az európaiakénál nagyobb kocsikkal közlekedtek már annak idején is

A büszke járműtulajdonosok, de az érdeklődők is szép számmal voltak a Hódmezővásárhelyi Veteránjármű Baráti Kör és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ közös veterán járműtalálkozóján és nosztalgia családi napján, mely utóbbi programjai – a tervek szerint – délután 2-kor kezdődnek.

családi napVásárhelyveterán