Veszélyeztetett, ritka madárt láttak Kardoskútnál

Október 14-én egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madárfajt, lilebíbicet figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál. Ez a faj olyannyira ritka, hogy világállományát is mindössze 6000 példányra becsülik.

Napjainkban már csak Dél-Oroszországban és Kazahsztánban vannak költőterületei. Keleti állományai Pakisztánban és Indiában telelnek, a nyugati állományok pedig az Arab-félszigeten, Szudánban és Eritreában töltik a hideg évszakot. Utóbbiak jutnak el időnként Magyarország területére, azon belül is leggyakrabban a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére.

Idén Magyarországon ez volt a második lilebíbic-megfigyelés. Az első példányt néhány héttel ezelőtt, szintén a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Begécsi-halastavakon látták. A Kardoskúton felbukkant lilebíbic a déli órákban velük együtt jött be inni, pihenni és tollászkodni a Fehér-tóra. Másnapra már eltűnt, feltehetően a bíbicek egy kisebb csapatával továbbrepült a délebbi tájak felé – adta hírül a nemzeti park.

Fehér-tóKardoskútKörös-Maros Nemzeti Parkmadárritkaság