Vendéglátósok tüntettek Budapesten: 2 helyszíni bírság, 4 szabálysértési feljelentés

Kétségbeesett, csődközelben lévő vendéglátósok tüntettek a Hősök terén vasárnap. A rendőrség közleményben részletezte az intézkedéseket.

Tájékoztatásuk szerint egy magánszemély jelentett be gyűlést 2021. január 31-én 12 órától, melyet később lemondott. A lemondás ellenére a bejelentő egy másik magánszeméllyel közösen szervezőként, a közösségi médiában továbbra is személyes megjelenésre buzdított, amely hatására a gyűlésen többen megjelentek. 

Mivel veszélyhelyzet idején gyűlést tartani tilos, a helyszínen tartózkodókat a rendőrök igazoltatták és figyelmeztették. A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek. 

Maszkhasználat hiánya miatt a rendőrök hat résztvevővel szemben intézkedtek, akik közül kettővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, a másik négy résztvevő ellen szabálysértési feljelentést tettek. ​

A TASZ jogvédő civil szervezet szerint akik a szabad véleménynyilvánítás jogával úgy kívánnak élni, az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit. Ugyanakkor úgy vélik, ilyen helyzetekben a rendőrség akkor járna el arányosan, ha nem feloszlatná a gyűlést, hanem lépéseket tenne annak biztonságos lebonyolítása érdekében (maszkviselés, távolságtartás betartásának előmozdítása).

BudapestTüntetésvendéglátás