Végső búcsút vettek Erdős Péter festőművésztől

A Kincses temető díszsírhelyén helyezték ma délelőtt örök nyugalomra a szeptember 13-án, 86 évesen elhunyt Erdős Péter festőművész, szobrászművész és tanár hamvait. Vásárhely és Mártély díszpolgárát Márki-Zay Péter polgármester, Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész és Reisinger János irodalomtörténész búcsúztatta.

A családja, barátai és tisztelői vettek végző búcsút ma délelőtt a Kincses temetőben a szeptember 13-án elhunyt Erdős Péter festőművésztől, szobrászművésztől és tanártól, Hódmezővásárhely és Mártély díszpolgárától.

Márki-Zay Péter polgármester emlékezésében kiemelte: Erdős Péter nem csak kiváló művész volt, de szerény, halk szavú kiváló ember is. Édesapja és édesanyja is művészek voltak, így számára is természetes volt, hogy ceruzát és papírt ragadott. Művészként leginkább az alföldi festőiskola hagyományait folytatta.
Azon alkotók egyike, aki végigkísérte az őszi tárlatok sorát. Az elsőre önarcképével hívta meg Galyasi Miklós, a Tornyai múzeum egykori igazgatója, az Őszi Tárlat kezdeményezője. Első önálló kiállítása 1967-ben volt a Tornyai múzeumban. Képei a világ számos részébe eljutottak, de ő volt azt, aki elkészítette a Bibó Lajos emlékművet, illetve a Vásárhelyi Testamentum rézdomborítást, mely a városháza aulájában látható.

A város nevében Márki-Zay Péter búcsúzott a művésztől

Hézső Ferenc festőművész a barátok nevében búcsúzott pályatársától: – Kedves kiskomám, kedves Péter! 72 évig tartó barátságunk ezzel a szigorú döntéseddel megszakítottad. Pedig változatlanul vár bennünket a Vásárhelyi határ, várnak az őszi fák, az Őszi Tárlat. Búcsúznak osztálytársaid, művészbarátaid, kollégáid, és én, öreg barátod, aki csalódottnak érzem magam, mert a sors törvénye folytán kiléptél az életünkből.  Azt kívánom, legyen az itt nyugvó művészekkel megmaradó a barátságod – utalt arra, hogy a díszparcellában több vásárhelyi festőművész is nyugszik.

A gyászolók egy része
A gyászolók egy része

Reisinger János irodalomtörténész a család – azaz Gizella az elhunyt volt felesége, és gyermekei Árpád és Márton – valamint barátai nevében köszönt el a festőművésztől, Jézus rövid mondatát idézve a Jelenések könyvéből: Aki győz, annak nem árt a második halál! Adjunk hálát annak, aki Péternek a tehetséget adta, s akinek 86 éve isten kegyelme, égisze alatt zajlott – emelte ki Reisinger János.

Reisinger János a család és a barátok nevében búcsúzott
Reisinger János a család és a barátok nevében búcsúzott

A gyászszertartáson Fejes Péter, József Attila: Reménytelenül című versét mondta el, közreműködött a Fandante kamarakórus.

BúcsúdíszsírhelyErdős PéterHódmezővásárhelykincses temetővásárhelyi hírekvégtisztesség