Végrehajtást indíthat az origo.hu kiadója ellen Márki-Zayné

Két évvel az őt lejárató, rágalmazó, közvetve pedig a férjét támadó cikksorozat miatt a kormány médiaholdingjához, a KESMÁ-hoz tartozó origo.hu kiadójának a 2 millió Ft-os sérelemdíjat kellene fizetni Márki-Zayné Vincze Felíciának. Cikkünk írásáig a sérelemdíjat még nem fizették meg, ezért Márki-Zayné még egy felszólítást küld, ha az hatástalan lesz, megindítja a végrehajtási eljárást.

Márki-Zayné Vincze Felícia április 13-án kapta meg a Fővárosi Ítélőtábla 2021. februári, jogerős ítéletét, abban a perben, amit rágalmazás miatt indított az origo.hu ellen. A kormánypárti hírportál a szülésznőt „úgy vádolta meg halálos kimenetelű szakmai mulasztással, hogy annak még vékony ténybeli alapja sem állt fenn.” (Idézet a bíróság jogerős ítéletéből.)

A bíróság további megállapításai az origo.hu perelt írásairól:

  • manipulatív, valótlan tényállítások
  • szándékosan eltorzított vallomás
  • a szándékos lejáratás indoka a felperes politikus házastársának hiteltelenítése volt
  • (az írások) célja a puszta megalázás és lejáratás, illetve más jogsérelem okozása volt

Az állami hirdetésekkel kitömött KESMÁ-hoz tartozó kiadó eddig nem fizetett, az origo.hu pedig a jogerős bírósági ítélet egyéb részeit sem hajtotta eddig (2021.05.24.) végre.

Kötelezte az alperest a jogsértés abbahagyására és eltiltotta a felperes személyét érintő és jóhírnevét sértő további közlésektől. Kötelezte az alperest, hogy 8 napon belül tegye közzé az ítélet rendelkező részét a cikkek elérhetőségi helyén – a cím alatt a szöveg felett – amíg az írások az interneten elérhetőek, azok eltávolítása esetén pedig az eredeti szöveggel azonos webcímen, minimum egy év időtartamra.

Az origo.hu nem tette közzé az előírt helyen és módon az ítélet rendelkező részét.

A még meg sem érkezett sérelemdíj csekély vigasz, mert mint Márki-Zay Péter a Facebook oldalán írta „a lejáratás és zaklatások hatására Felícia abbahagyta szülésznői működését.”