Véget ért a XVII. Történelemtudományi Találkozó Vásárhelyen

A mai napon befejeződött az egyhetes VIII. Történettudományi Találkozó, amelynek a Mátyás utcai Olvasókör adott otthont és a Vásárhelyi Történelmi Kör szervezte meg. A résztvevők sok érdekes előadást hallgathattak végig.

A Vásárhelyi Történelmi Kör 2007. november 5-én alakult meg. Alapítója Dani Dániel Pál történész. A VTK célja a magyar történelem kutatása, tanítása és a tudományos ismeretterjesztés. Helyet kíván adni minden tudományos igényű irányzatnak a magyar és az egyetemes történelem kutatása terén.

Hagyományteremtő céllal indították el a ma véget ért rendezvényüket, amely – immár 17 éve – a dél-alföldi régióban egyedülálló, önkéntes értékteremtő, tudományos fórummá vált.

A Mátyás utcai Olvasókör támogatásával és helyiségében egy hete folyamatosan hangzottak el tudományos igényű előadások a legkülönbözőbb történelmi korokból és más társtudományok eredményeiből. Az előadók tudományos fokozattal rendelkező, elismert egyetemi oktatók vagy a kutatásaik alapján számontartott szakemberek, önkéntesen, a szervezők hívó szavára, az ismeretterjesztés szándékával tartottak nívós előadásokat.

Ez a rendezvény azt bizonyítja, hogy vannak még a tudománynak elkötelezett hívei, akik igényes programokkal, önzetlenül szolgálják a város kulturális életét. Köszönet illeti Diószegi Szabó Pált, aki fáradhatatlanul szervezte és vezette a napi eseményeket. Az ő invitálására, tudományos tekintélyének a tiszteletére jöttek el a neves előadók. Bízzunk benne, hogy ez az értékes hagyomány jövőre is megmarad, esetleg támogatókra is talál – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot Sipka Rózsa.

Diószegi Szabó PálHódmezővásárhelymátyás utcai olvasókörSzabó Páltalálkozótörténelemtörténettudomány