Végelszámolás alá került az Elios Zrt.

Szeptember 28-án végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában lévő Elios Zrt. – számolt be róla az RTL Híradó. A 2009-ben alapított Elios nevű cégben 50 százalékos tulajdonrésze volt Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak, akkor, amikor uniós források felhasználásával több tucat település közvilágítását is korszerűsítették, köztük Hódmezővásárhelyét is.

Több településen is kifogásolták, hogy a projekt végén jóval sötétebb lett az utcákon, mint előtte.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szerint 17 projektben a közbeszerzési csalás és esetenként a szervezett bűnözés gyanúja is felmerült. A magyar hatóságok viszont semmilyen szabálytalanságot nem találtak, ezért megszüntették a nyomozást. A kormány szerint is szabályosan használta fel Tiborcz István cége az uniós pénzeket, mégis úgy döntöttek, visszafizetik az Európai Uniónak az onnan felvett, 13 milliárd forintos támogatást. Tiborcz István pedig 2014-ben eladta a céges részesedését.

Az RTL Híradó értesülései szerint az Elios Zrt. szeptember 28-án végelszámolás alá került. Arra azonban nincs utalás a cégnyilvántartásban, hogy miért.

Mint az köztudomású, Hódmezővásárhely volt az első város, ahol Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt. közbeszerzési tendert nyert a városi lámpák lecserélésére. 

Szeptember 1-jén döntött úgy az Európai Unió Bírósága, hogy az Európai Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által az Elios-ügyben készített jelentést. Mint azt akkor megírtuk, mire nyilvános lehet az OLAF Elios-aktája, eltűnhet a Vásárhelyről startoló cég.

Elios Zrt.Európai Csalás Elleni HivatalHódmezővásárhelyközvilágításTiborc István