Vastagon fogott vasárnap a HVB tolla

30 ezer forintra büntette Grezsa Istvánt, 30 ezerre Márki-Zay Pétert, 250-250 ezerre a Fidesz-KDNP-t és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat vasárnapi ülésén a Helyi Választási Bizottság, gyerekek kampánycélú felhasználása és hiányzó impresszumok miatt.

A Helyi Választási Bizottság vasárnapi ülésén két kifogást tárgyalt. Az elsőként tárgyalt kifogásban a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Márki-Zay Péter azt kifogásolta, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje május 29-én a Facebook oldalán egy olyan videót tett közzé, melyben kiskorú gyerek is szerepel, mintegy díszletként, ami a választási időszakban nem tehető meg. Az MMM kifogásában azt is leírták, hogy a Fidesz Facebook oldalán is látható az említett videó.

A Helyi Választási Bizottság határozatában megállapította, hogy a kifogások részben alaposak. A gyerekek kampány célokra való felhasználása a gyerekeket pártpolitika tárgyává teszi. A gyerekek ilyen módon való szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség és a beleegyezés. A szülői hozzájárulás kikérése is jogsérelemhez vezethet és itt kitértek a videó azon pillanatára, melyen közelről látszik egy csecsemő a szüleivel és nem egy tömeg tagjaiként.

Ezért a HVB Grezsa István polgármesterjelöltet 30 ezer, míg a Fidesz-KDNP-t 250 ezer forint bírsággal sújtotta és eltiltotta mindkettőt a további jogsértéstől.

A HVB szintén 250 ezer forint bírságot szabott ki – helyt adva Ó.-Sz. I. J. és Cs. T. J. kifogásának – a Mindenki Magyarországa Mozgalomra és 30 ezer forintot Márki-Zay Péterre, ugyanis a Kutasi úton lévő molinón nem volt impresszum, ahogy a Szántó-Kovács János utca 78. szám előtt kifeszítetten sem.

FideszGrezsa Istvánhelyi választási bizottságHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MMozgalomvásárhelyi hírek