Vasárnap délben nyílik meg Szabó Franciska kiállítása

A láthatatlanság és a láthatóság jegyben járnak Szabó Franciska művészi világában, amelyben a sokszor háttérbe szoruló közmunkások fényvisszaverő mellényt viselve kerülnek fókuszba. A 67. Őszi Tárlaton Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott alkotó most lehetőséget kapott arra, hogy közel 100 művét tárja a művészetkedvelő közönség elé az Alföldi Galéria földszinti termeiben. A fővárosi festőművész önálló kiállítása vasárnap délben nyílik majd meg Hódmezővásárhelyen.

Amerre csak a szem ellát, mindenhol láthatósági mellények az Alföldi Galériában. Szabó Franciska első nagy projektjét vásárhelyi kiállításában összegzi. A fiatal fővárosi alkotó első láthatósági mellényes műalkotását még 2016-ban készítette el, az erre épülő sorozat utolsó elemét pedig idén fejezte be.

Szabó Franciska a 67. Őszi Tárlaton elnyerte a fiataloknak adható egyik legrangosabb elismerést, a Fiatal Festők Nívódíját, amely a pénzösszegen túl egy kiállításai lehetőséggel is jár. Ez a kiállítás nem sokkal a meghosszabbított tárlat zárása után idén ősszel jön létre az alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában. Mind az öt terem és a folyosó falai is Szabó Franciska műveivel vannak tele

-mondta Képíró Ágnes, művészettörténész.

A fiatal alkotó kísérletező alkat lévén különböző technikai megoldásokat tár az érdeklődők elé, a festményektől a grafikát is ötvöző munkákon át egészen a megvilágított képekig. Közös bennük a sárgás-zöldes színű láthatósági mellény megjelenítése, amelynek Képiró Ágnes művészettörténész szerint erősen szociológiai üzenete van.

Ezeken a képeken nemcsak olyan résztvevőket látunk, akik ennek a marginalizált társadalmi rétegnek, a közmunkásoknak, a legszegényebbeknek a névtelen képviselői, hanem egy-egy képen feltűnik éppen nem láthatósági mellényben azon szereplők sora is, akik a másik oldalon állnak, a hatalmat képviselve, ezzel egyfajta hierachikus viszony is bemutatásra kerül -tette hozzá.

Szabó Franciska elgondolkodtató, sok esetben először itt látható képeiből vasárnap délben nyílik nagyszabású kiállítás az Alföldi Galériában.

Alföldi GalérialáthatóságimellénySzabó Franciska