Vasárnap az iskola, hétfőn a Kormányhivatal előtt demonstrált Szegeden a Wesley – videó

Ahogy arról mi is írtunk, vasárnap tüntetést tartottak az Iványi Gábor által vezetett, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium előtt. Ma reggel pedig a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal előtt tartották meg az évadnyitójukat.

Vasárnap mintegy 300 ember jelent meg a Wesley iskola előtt Szegeden, 18 órakor az intézmény, valamint a szegedi aHang által szervezett demonstráción. Tóth Éva intézményvezető beszédében azt mondta, hogy idén is, egész nyáron készültek a tanárok és a gyermekek a tanév kezdetére, a tankönyvek már név szerint vártak a kiosztásra, amikor megjött a határozat, hogy olyan összegű tartozást halmozott fel a fenntartó a közművek és a NAV felé, hogy ez a gyermekek biztonságos oktatását veszélyezteti.

Hozzá kell tenni, hogy a tartozás oka, hogy az állam nem fizeti ki a nekik, mint egyháznak járó, és már a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága által is jogosnak tartott összeget. Először még 2014-ben hoztak a francia városban ilyen döntést. Ezen kívül az ítélet rögzítette, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (kerekítve) 1 millió 461 ezer eurót kért kártérítésként, lényegében azt az összeget, amelytől az adófelajánlások és az állami támogatás elmaradása miatt elestek, illetve el fognak esni. A strasbourgi bíróság egyúttal felszólította a kormányt és a MET-et, hogy hat hónapon belül értesítsék a strasbourgi bíróságot, ha sikerült megállapodást kötniük, írta meg részletesen a 24.hu.

A Kormányhivatal mindenesetre valóban biztonságos környezetből ,,húzta ki” a gyermekeket ezzel a döntésével, és ugyan azt kommunikálják, hogy elhelyezik őket más iskolákban, ám többen, köztük felszólalók is, azt mesélték, hogy nem szívesen veszik át más iskolák a nevelési szempontból nehezebben beilleszkedő, sok esetben például autista gyermekeket, így helyzetük jelenleg nem megoldott. Hiszen, mondta Tóth Éva, ezekhez a gyermekekhez olyan szakemberek kellenek, akik nem állnak rendelkezésre minden iskolában, a Wesleyben azonban igen.

Hétfőn a Kormányhivatal előtt indult a nap

Hétfőn 7.45-kor ünneplőbe öltözött gyerekek várakoztak évnyitójukra… de most nem az iskolában, vagy annak udvarán, hanem a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal előtt. Ezen a reggelen mintegy 200-250 személy jelent meg.

Ifj. Iványi Gábor a fenntartó nevében azt mondta, hogy rendkívül abszurd, hogy egy (sőt, tegyük hozzá, még annál is kevesebb) munkanappal a tanév kezdete előtt kézbesítenek egy ilyen határozatot. A szülők, a diákok és a tanárok akarata egyfajta ,,Wesley-izmust” alakított ki, ebben a nemrég elhunyt szegedi tanár, Barok Istvánra emlékezett, aki annak idején a ,,Ságvárizmus” atyja volt.

Fontosnak tartotta azt leszögezni, mint alapelvüket, hogy a kicsiket nem kidobják, a gyengéket nem eltapossák, és a magokat nem kiköpik, hanem látják benne a később árnyékot adó lombot. (Ezek azok, amiket a Kormányhivatal mostani határozatában egyáltalán nem lehet felfedezni.)

Rövid beszédet tartott a szülői munkaközösség vezetője, Novákné Finta Csilla is, aki felhívta a figyelmet, hogy 157 gyereket, és szüleiket hozták most nehéz, már-már kilátástalan helyzetbe. Ráadásul egyeseknek abba az iskolába kell visszamenni, ahonnan ők korábban eljöttek, vagy éppen el kellett jönniük, nem önszántukból vagy jókedvükből, és amelyeket a gyermekek nem biztonságos térnek élnek meg, visszavetve ezzel fejlődésüket, fejlesztésüket.

A demonstrálók szerettek volna egy petíciót átadni, amelyet Novákné Finta Csilla olvasott fel:

A petíciót végül Salgó László Péter főispán nem vette át, maga helyett a portaszolgálat vezetőjét küldte ki, aki megígérte, hogy a titkárságra eljuttatja azt.

A tanévnyitóval egybekötött demonstráció után több gyermek, a tanárok és a szülők visszamentek a Wesley iskola épületébe. Erre még vasárnap garanciát adott az iskola portása, hogy amíg a kulcs nála lesz, addig ezt megtehetik.

Csongrád-Csanád Vármegyei KormányhivataldemonstrációFőispánifj. Iványi GáborMagyarországi Evangéliumi TestvérközösségNovákné Finta CsillaSalgó LászlóSzegedTóth ÉvaWesley Iskola SzegedWesley János Óvoda