Vásárhelyre és Márki-Zayra lőttek, de a kistelepüléseket sújtja a földadó eltörlése

A kormánynak eddig nem volt baja a földadóval, de amikor Hódmezővásárhelyen bevezették, hirtelen ellenség lett. Van olyan település, ahol a helyi adóbevételek négyötöde ebből a forrásból érkezett, most pedig hetek alatt kell kitalálniuk valamit.

Mi a földadó teljes bevételét, nagyjából 80 millió forintot a szegények között osztottunk volna szét, de a város működését nem veszélyezteti – így reagált a földadó eltörlésére Márki-Zay Péter néhány héttel ezelőtt. Vannak olyan települések, ahol viszont ez komoly problémát jelent, van ahol a helyi adó 50-80 százaléka is kiesik a földadó eltörlésével.

A hvg.hu-nak Fehér Gyula, Nyésta polgármestere elmondta, a falu kasszájába idén 960 ezer forint adóbevételt terveztek be, ebből 800 ezer forint lett volna a földadó. Kosárszki József, Nagyveleg polgármestere arról számolt be, erre az évre 16 millió forint adót vártak belőle, ez a helyi adóbevételek 79 százaléka.

Hajdúnánás fideszes polgármestere, Szólláth Tibor, – aki néhány nappal az után indította el a „Soha többé földadót!” című petíciót, hogy Hajdúnánás kétszeresére emelte a saját földadóját, – a HVG cikkének megjelenéséig nem reagált a megkeresésükre.

A földadóról kapcsolatos cikkeinket itt találja.

földadóHódmezővásárhelyMárki-Zay Pétermezőgazdaság