Vásárhelyi tanodákat támogattak

Több mint 25 millió forintot nyert két hódmezővásárhelyi tanoda a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának pályázatán. Az elnyert összeget működésre fordíthatják az intézmények, a dolgozók bérköltségét, a tanulók programjait és étkezését tudják fedezni belőle. Az országban idén 183 tanoda nyújtott be nyertes pályázatot, köztük volt a két hódmezővásárhelyi. A Hajnal utcai Ötletfa és az Andrássy utcán található Gastro-Ker tanodák 12, valamint 13,5 millió forintos előfinanszírozott támogatást kapott.

A tanoda típusú programok több mint 20 éve indultak Magyarországon, délutáni szabadidős és kompetencia fejlesztő programokat kínálva a rászoruló diákoknak. Ahogy a hódmezővásárhelyi Ötletfa egyik diákja meséli, a Tanodában jól lehet szórakozni, érezni magukat. Ha az iskolában bukásra állnak, itt tudnak rajtuk segíteni.

Dombi Boglárka, az Ötletfa Tanoda vezetője elmondta, hogy a hozzájuk járó gyerekek sokszor kudarcot érzékelnek az iskolában mert lassabban haladnak, nem értik a tananyagot, és sokszor hátrányos helyzetűek. Itt nem tapasztalnak ilyen hátrányt, mert támogatást kapnak. Egymás problémáját sokkal jobban megértik, több tér van arra, hogy megosszák azokat egymással.

A Belügyminisztérium idén 183 tanoda működését támogatja, közöttük két hódmezővásárhelyi intézmény is szerepel. A Hajnal utcai Ötletfa és az Andrássy utcán található Gastro-Ker tanodák 12, valamint 13,5 millió forintos előfinanszírozott támogatást kaptak. Dombi Boglárka elmondta, hogy ez jól fog jönni a rezsiköltség, valamint a bérleti díjak, a gyermekek étkeztetése tekintetében, de kisebb felújítások minden évben vannak. Tavaly például a nyílászárókat cserélték. De a pénzből jut majd kötelezően megvalósítandó táborra, nyitott tanodai napokra, valamint tanodán kívüli rendezvényekre is.

Egy tanodába átlagosan 20-30, zömében álltalános iskolás fiatal jár. Működésük fő célja a diákok szociális integrációja, emellett a délutáni foglalkozásokon segítséget kapnak a tanulásban, fejlődhetnek és sportolhatnak is.

Dombi BoglárkaoktatásÖtletfa Tanoda