Vásárhelyi példamutatás: összefogás szeretetben, fejlődés tisztességesen!

Márki-Zay Péter polgármester 2022-es évértékelője

 Tisztelt vásárhelyi polgárok! A 2022-es évünk legfontosabb eseményeiről és eredményeiről szeretnék beszámolni Önöknek, külön kiemelve azt a különbséget, ami városunkat megkülönbözteti minden más magyar várostól: soha senki annyi ellenőrzést, vizsgálatot, akadályoztatást nem kapott még, mint mi – a kormányhivataltól a bíróságokig és a titkosszolgálatokig bezárólag – mégis sorra valósítjuk meg ígéreteinket, támogatjuk a szegényeket, átláthatóan és korrupciómentesen gazdálkodunk, fillérre elszámoltunk minden támogatással, és még a titkosszolgálat sem talált semmilyen bűncselekményt vagy hazaárulást az eredetileg 30 évre titkosított jelentésében.

1.      Összefogás szeretetben

Közel 30 millióval támogattuk a civil szervezeteket és sportegyesületeket, kiálltunk a tanárok béremelése mellett, felszólaltunk a politikai üldözöttek mellett, az önkormányzat Mátray Attila-díjával elismertük Raffai Lajosnak a cigány közösség felemeléséért folytatott életútját, ingyenes román nyelvtanfolyammal és román ételekkel igyekszünk közelebb hozni a szomszéd népek kultúráját a vásárhelyiekhez, politikamentesen támogatjuk a helyi közösségeket – éppen a legnagyobb arányban ellenünk szavazó Szikáncs kispostáját mentjük meg elsőként és a bennünket alaptalanul rágalmazó volt politikus vezette olvasókör felújítására biztosítottunk 20 millió forintot. Számunkra minden vásárhelyi egyenlő.

2.      Becsület a közügyekben, tiszta verseny a pályázatoknál

Országosan egyedülálló, hogy a város nemcsak megszűnt politikai kifizetőhely lenni, de a Korrupciókutató Intézet szerint a korábban országosan kiemelkedő korrupciós kockázat egy-két év alatt mára a legalacsonyabb szintre csökkent. Beszerzéseinket nyíltan meghirdetjük és mindig a legjobb ajánlat nyer, függetlenül attól, hogy melyik politikai oldalhoz, milyen etnikumhoz, vagy kinek a családjához tartozik a pályázó. Önkormányzatunk sok vezetője politikailag közismerten az ellentétes oldalon áll, mindez azonban soha nem lehet hátrány, ha a munkájukat becsülettel ellátják. A bűnözők ellen feljelentéseket tettünk, visszaszereztük az ellopott kastélyutat, bevasaljuk az eddig elsumákolt adókat, bérleti és rezsidíjakat.

3.      Okos város, hatékony gazdálkodás

Városkártyával ingyenes helyi buszjárataink egyre népszerűbbek, idén már pótlóbuszokat és nagyobb járműveket kellett beállítanunk, különösen az ipari park, a Béke-telep, és Kishomok vonatkozásában. A nyugdíjas lakópark és a kora reggeli járat menetrend változással is járt, igazodva az utasoktól kért visszajelzésekhez. Szintén egyedülálló a védett épületeinkre elhelyezett QR-kódos online emléktábla, mely akár naponta frissíthető új fényképekkel, emlékekkel, érdekes tartalommal, például az ott lakók által. A városüzemeltetésben a vidéki Magyarországon először mi vezettük be a QTA-applikációt a kukák ürítésére, kátyúk és illegális szemétlerakás bejelentésére, zöldfelületeink gondozására – az applikáció hamarosan minden vásárhelyinek elérhető lesz, de már eddig is láthatóan javította a szolgáltatások színvonalát és csökkentette költségeinket. Milliókat spórolt a város a megörökölt devizahitelek átváltásával, a korábbi szabálytalanságok miatti büntetések és elődeink adósságainak, kifizetetlen számláinak rendezésével is. Míg korábban a vállalkozók évekig várhattak a pénzükre, ma napra pontosan fizetjük a város számláit. A korrekt fizetés miatt alacsonyabb árakat is kapunk.

4.      Politikusok helyett a város gazdagszik. A gazdagok helyett a rászorulókat segítjük.

Öt éve még a dolgozók kötelező bérpótlékait sem fizette ki a város, a vezetők viszont évi 3-4 milliós jutalmakat kaptak – ma a polgármester és alpolgármesterek egy fillér jutalmat sem adnak maguknak, a dolgozók azonban 13. havi bért kapnak jutalmul. Nálunk a polgármester és minden családtagjának vagyonnyilatkozata nyilvános, ahogy a támogatásokkal is egyedül én számoltam el fillérre pontosan immár négy választási kampányom után az egész országban – és ezt még a fideszes titkosszolgálat is megerősítette. Nekem nem lett kastélyom és luxusautóm, viszont a város idén felújította a legszegényebb bérlőink 118 lakását, ezzel felére csökkentve a fűtési költségeiket és kényelmes, biztonságos lakhatást biztosítva az addig legrosszabb körülmények között élőknek (a korábbi vezetést nem érdekelték a tíz évvel ezelőtti építkezés minőségi hibái, csak a saját hasznukat keresték akkor is).

Az idei évben a város 600 rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekének fejenként 12 ezer forintos utalványt adott karácsonyi ajándékba – háromszor többet, mint előtte bármikor. A közmunkásokat mi nem tartjuk tolvajnak, sőt, az ő karácsonyi ajándékukat is megdupláztuk idén. A városi menza még az élelmiszer-infláció mellett is a legolcsóbb és a körülményekhez képest legjobb minőségű a környékünkön, miközben az ország 3. legnagyobb közétkeztetője garantálja az ízesítési és egészségügyi törvények betartását, a konyháink felújítását és a korábbi visszaélések megszüntetését – országosan rekordszámú kormányzati ellenőrzés mellett.

Bár az ország több mint 90 településén volt már földadó, csak itt tiltakoznak ellene a kormánypárti politikusok. Úgy látszik, csak itt érintett a fideszes politikusok által is javasolt bevezetés befolyásos oligarchákat, annak ellenére, hogy aki a földet gazdaként maga műveli, az nem érintett. A bérbeadók hektáronkénti százezres adómentes jövedelmük kevesebb mint 10%-ából egyenesen, közvetlenül, és kizárólag városunk szegényebbjeit fogják támogatni – az első félévben a rezsi-drágítás áldozatai, a második félévben pedig a kisnyugdíjasok között osztjuk szét az adóbevételt az utolsó fillérig. Természetesen sem a földbérleti díjakat, sem az élelmiszerárakat nem érinti a 3200 település közül egyetlen egyet érintő igen szerény adó, de akinek ez a megélhetését veszélyezteti, az méltányosságból felmentést kap a megfizetése alól. Nálunk nem a trafik- és kaszinótulajdonosok, hanem a rászoruló polgárok mentesülnek az extra adóterhektől.

5.      Harminc év után végre elindult valami – még Szegedről is ideköltöznek

Miközben országgyűlési képviselőnk fogadkozik, hogy Vásárhely nem fog kormányzati segítséget kapni; szórólapon hirdetik, hogy sikerült a McDonald’s nyitását addig elodázniuk, hogy a szomszéd városban nyisson meg előbb; a helyi fideszes képviselők a város pénzéből akarják Mártélyt és a mindszenti idősek otthonát támogatni; a vásárhelyi közétkeztetés idén több kormányzati ellenőrzést kapott, mint tíz másik település összesen; a helyi botránysajtó kiborogatott szemétkupacokat és egy-egy helyen levágatlan füvet fényképez, a kormányzati kampányhazugságok és megszorítások helyett hazaárulásról és a titkosszolgálatuk által sem talált törvénytelenségekről beszélnek – a város töretlenül, megakadás nélkül fejlődik. Az előző vezetés leépítette a szelektív szigeteket, mi nemcsak újranyitottuk, de üveget és olajat is gyűjtünk, az emeletes házakhoz is szelektív kukákat tettünk, és megnyitottuk a hulladékudvart – mostantól heti hat napon van elektronikai és veszélyes hulladékgyűjtés!

A korábbi vezetés bezárta a kempinget és a Teleki utcai bölcsődét, mi felújítjuk és újranyitjuk ezeket. Korábban a beruházások elkerülték Vásárhelyet és képviselőnk is hiába ígért 1500 fős új gyárat, minden templomunk felújítását, a sírmegváltási díjak eltörlését, még azt sem tudta megakadályozni, hogy az általa korrupciónak nevezett és leállítani ígért Tram Train vasútvillamos végül sokszoros áron, de mégis megvalósuljon. Évtizedes igény volt a játszóterek felújítása és a csúszdapark a strandon, most ez is megvalósult, minden akadályoztatás ellenére. Ahogy az ipari parkunk 37 hektárjára is akadt beruházó, ahogy egy 100 hektáros naperőmű is épül hamarosan Kopáncs felé, úgy minden beruházást támogatunk a jövőben is, anélkül, hogy bárkit le kellene fizetni, bárkinek 10-20-30%-ot kellene juttatni az engedélyekért cserébe. A szabadság és fejlődés, a gyalog és kerékpárral is bejárható város, a megfizethető adók és ingatlanárak, a korrupciótól és megfélemlítéstől mentes légkör miatt egyre többen költöznek Vásárhelyre a környékről is, egyre több ingatlanunkat vásárolják meg Szegedről érkező családok. Fejlődjön szabadon Vásárhely!

6.      Védjük történelmi és természeti értékeinket, szeretetközösséget építünk

Közös erővel megakadályoztuk, hogy egy betonmonstrum rondítsa el Hódmezővásárhely főterét, kétszeresére emeltük a helyi védett épületek számát, utcakép-védelmet kaptak legszebb útjaink, milliókkal támogattuk történelmi épületeink felújítását, és most felújítjuk városunk jelképét, a városháza tornyát is. Ahogy a könyvtár helyéről vagy a hódtói pihenőpark nevéről annak idején, úgy az idei augusztus 20-i tűzijátékról is a lakosok döntöttek – hamarosan telefonos applikációt is fejlesztünk a demokratikus véleménynyilvánítás elősegítésére – nálunk valódi kérdésekről konzultálunk.

Költség- és energiatakarékos beruházásokkal felére csökkentettük a strand, az idősek otthona, és a szociális bérlakások rezsiszámláit, napelemeket telepítünk és termálvizes fűtést vezetünk be középületeinkbe, fenntartható növénytársulásokkal díszítjük körforgalmainkat és köztereinket, felújítjuk a mártélyi tanösvény pallósorát és kilátóit, felújítottuk és vízre kötöttük a Bakay-kút környékét és hamarosan zöldebbé, szebbé tesszük a Kossuth tér Sarokház felőli részét is.

Legalább ilyen fontos azonban az önkéntesség a faültetésben és szemétszedésben, a helyi vállalkozók nagylelkű adományaiból elkészült Rotary-sétány és Hősök terei szökőkút, a gyermekjáték, ruha- és könyvosztás lelkes önkéntesek által, vagy a helyi cigányság szeretetteljes elfogadása és támogatása. Legyünk büszkék arra, hogy olyan közösséget építünk Vásárhelyen, ahol a közszereplők nem kivesznek a közösből, hanem hozzáadnak ahhoz!

2022évértékelőMárki-Zay Péter