Vásárhelyi mester borotvatokjával bővült a helytörténeti gyűjtemény

Nagy Elemér késműves és műköszörűs mester borotvatokja a Helytörténeti gyűjtemény legújabb szerzeménye – számolt be róla a héten a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ.

Nagy Elemér 1902. augusztus 30-án született Körösladányban. Édesapja Nagy István kovácsmester, édesanyja Buga Margit, 14 testvére volt. Nővérével, Margittal együtt gyerekkorában került Vásárhelyre, ahol iskoláit végezte. Szegeden Nagy Lászlónál és Juhász Istvánnal tanulta a késes mesterséget.

1926-ban önálló üzletet nyitott a Szentesi utcán, 1928 februárjában a Templombazárban, majd onnan az év őszén átköltözött a városi bérpalotába, a Hódi Pál utcába, ahol 1932. októberéig bérelte üzletét. 1932 novemberétől a Görög palotában, a Rothermere u. (ma. Dr. Rapcsák András út) 1. szám alatt volt késes és műköszörűs szaküzlete.

Első felesége a Sajtényban (ma: Șeitin, Románia) született Popián Mária (1904–1927), második felesége a nagymágocsi születésű Német Erzsébet (1903–1996) volt. 1982. március 15-én hunyt el Hódmezővásárhelyen, lakhelye a Berzsenyi u. 2. szám alatt volt.

helytörténetközgyűjteménymesterSzegedTornyai János Múzeum Könyvtár és Művelődési Központ