Vásárhelyi lány szerkesztette édesapja első ifjúsági regényét

A Covidnak köszönhető Gál Vilmos: Jövőre hátraszaltó című ifjúsági regénye, melyet a szerző lánya, a Vásárhelyen élő Gál Petra ötlete alapján írt meg két hónap alatt. A könyvet kedd este mutatták be a városi könyvtárban.

Gál Vilmos történész, muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa tudományos munkái után előbb álnéven írt könyvet, majd a sajátján olyan történelmi regényeket, mint a Lengyel freskó, vagy a kétkötetes Báthory. A Covid járvány idején Vásárhelyen élő lányával az interneten tartotta a kapcsolatot, s ennek köszönhetően jött az ötlet: megírni Olívia, a tinilány történetét, aki éppen lelki válságban van a szülei szakítása miatt. A lány harcos vegán környezetvédővé válik, és egyre furcsábban viselkedik.
A munka egy igazi családi-baráti vállalkozássá nőtt, hiszen az író gyermekeinek aktív segítsége mellett a kötetben szereplő illusztrációkat annak a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai – Palásti Andrea tanítványai – készítették ahová annak idején Petra is járt.

Az illusztrációkat készítő diákok, jobbra mögöttük Palásti Andrea

– Nem terveztem, hogy ifjúsági regényt fogok írni, de a Covid-járvány második évében volt egy olyan időszak, amikor nagyon sokat cseteltünk Petra lányommal, aki Vásárhelyen lakik, míg én Dunaharasztin. Beszélgetés közben jött az ötlet, hogy csináljunk valamit együtt. Sok időnk volt, nekem a múzeumba is kevesebbet kellett bejárnom – mondta Gál Vilmos.

Petra ötletéből viszonylag gyorsan, két hónap alatt megszületett a regény, melyről az író a közönség előtt a lányával folytatott érdekes beszélgetést. Petra nem csak a sztorit vázolta fel, de a kézirat szerkesztésében is részt vett. Kiderült, hogy édesapja előbbi történelmi regényén is ő hajtotta végre az előszerkesztési munkálatokat.

– Mindig megtárgyaltuk az aktuális részeket, s hogy mi legyen a folytatás. A regény egy környezetvédelmi pályázatra íródott, de végül a Holnap kiadónál jelent meg – árulta el Gál Petra. Hozzátette: bár a regény egyes részei az ő ötlete alapján születtek meg, de a nagyon izgalmas részeket az édesapja találta ki.

gál petragál vilmoshártaszaltókatolikus iskolaovid járványregényVásárhely