Vásárhelyi körkép a MOHU új visszaváltási rendszeréről

A hulladéktörvény rendelkezései szerint július 1-je után a gyártók csak visszaváltásra alkalmas csomagolású italokat hozhatnak forgalomba (0,1 és 3 liter közötti kiszerelésben), a csomagolásokon pedig fel kell tüntetni a visszaválthatóság tényét egy egységes jelzéssel. Jelenleg a boltokban egyelőre viszonylag kevés van az új rendszerben visszaváltható csomagolásokból, azok fokozatosan váltják le a régi készleteket. Utánanézünk a legfontosabb tudnivalóknak az új rendszerrel kapcsolatban, és néhány vásárhelyi üzletbe is ellátogattunk, hogy megnézzük, hogyan működik a július elejétől élesben induló új visszaváltási rendszer.

„Vigyél vissza!- 50 Ft”olvasható egyre több fém- műanyag- és üveg italcsomagoláson a boltokban. Az új visszaváltási rendszer július elsején élesedett, ami azt jelenti, hogy ez után a dátum után a gyártók nem hozhatnak forgalomba olyan terméket, amelynek a csomagolása nincsen regisztrálva a kötelező visszaváltási rendszerben (DRS). Mivel azonban június 30-ig ez még nem volt kötelező, ezért bőven találkozhatunk olyan termékekkel a boltokban, amelyeken nem található a visszaváltásra utaló szimbólum.

Érdemes tehát figyelni, látjuk-e a csomagoláson a jelzést – ha igen, akkor a megvásárolt termékünk csomagolása visszaváltható az országszerte kihelyezett körülbelül 3000 REpont automata egyikében.

Vásárhely több kisebb-nagyobb élelmiszer-üzletében járva azt tapasztalatuk, hogy egyelőre csak az italosdobozok, flakonok és üvegeknek csak egy kisebb hányadán lehet felfedezni a REpont jelzést. A különböző üzletekben megkérdezett eladók kérdésünkre egységesen azt válaszolták: Ezek még a régi raktárkészletek, az új csomagolások fokozatosan érkeznek, ahogy a régi készletek kifogytak.

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy az automatában visszaváltani csak azokat a csomagolásokat tudjuk, amelyeken a REpont jelzése (Vigyél vissza – 50 Ft) szerepel. A csomagolást nem szabad összenyomni (tömöríteni), mert akkor az automata már nem tudja visszavenni, illetve a csomagolásnak üresnek kell lennie (Arra vonatkozó elvárást viszont nem találtunk sehol, hogy a csomagolást ki kellene mosni.)

Mi történik a már eddig is visszaváltós üvegekkel, palackokkal?

A MOHU oldalán azt írják, ezek továbbra is visszaválthatók maradnak, de az új rendszerű csomagolással ellentétben ezeket csak abban az üzletben lehet majd visszaváltani, ahol árulják is őket.

Hogy működik az új rendszer, mit kell tennünk?

Ha észrevesszük a „Vigyél vissza! – 50 Ft” jelzést a csomagolásunkon, az azt jelenti, hogy a termékért 50 Ft-tal többet fizettünk – ami a csomagolás díja és a vásárláskor kapott blokkon is fel van tüntetve. Ezt akkor kaphatjuk vissza, ha visszavisszük a csomagolást az egyik REpont automatához, amellyel a nagyobb üzletek, boltok előterében találkozhatunk. Előírás szerint egyébként csak minden 400 m2-nél nagyobb üzletben kötelező kihelyezni visszaváltó automatát, vagy ha ilyen nincs, a kézi visszavételnek kell(ene) működnie. Az ennél kisebb üzletekben a visszavétel nem kötelező, de önkéntes alapon ők is csatlakozhatnak.

Az automatánál három módon kaphatjuk vissza az 50 forintunkat: levásárolható kupon formájában, de felajánlhatjuk jótékonysági célra is, illetve június közepétől már él a MOHU okostelefonra letölthető új applikációja is, melynek segítségével regisztráció után bankkártyánkra utaltathatjuk a visszajárót.

Tapasztalataink Vásárhelyen

Itt helyben már egy ideje minden nagyobb üzletben találkozhatunk az automatával. Első utunk az Andrássy utcai Spar üzletbe vezetett, ahol két automata is van. Az egyik, bentebb elhelyezkedő, csak üveget vesz vissza, a másik, amelyik rögtön a bejáratnál van, műanyag palackot és fém, illetve aludobozt – ez utóbbi ottjártunkkor sajnos nem működött. Kérdésünkre az egyik eladó sajnálatát fejezte ki, és elmondta, a hibát már jelentették, azt viszont ő sem nem tudta, mikor fog újra működni. A TESCO-ban az automata az üzlet előterében, de egészen hátul van, üveget-műanyagot-fémet egyaránt visszavesz. Kipróbáltuk- működik!

Az INTERSPAR üzletben kicsit eldugott sarokban, az illemhelyiségek mellett található a REpont automata. Ottjártunkkor egy fiatalember éppen az applikáció segítségével váltott vissza jó néhány üveget, illetve palackot. Az egyiket a gép újra és újra visszadobta, annak ellenére, hogy szerepelt rajta a jelzés. – Vannak olyan márkák, amiket nem fogad el, de ez nincs rajta a listán – utalt az úr az automata mellett kiragasztott papírlapra, melynek tanulsága szerint vannak olyan termékek, amelyeket ez az automata nem fogad el.

A vásárhelyi ALDI-ban is van visszaváltó gép, a bejárattól jobbra a kosarak mellett, szintén kissé eldugottan található. Itt már az új applikációt szerettük volna kipróbálni – ezt az automatán lévő QR-kóddal gyorsan le is töltöttük – viszont az applikáció működése már némi nehézséget okozott. A gépen, miután kiválasztottuk a visszatérítés módját, az automata egyedi QR-kódos azonosítót kért, amelyet elvileg az okostelefonos alkalmazás produkál – de így első használatkor bizonyára nem csak nekünk nem volt egyértelmű, hogyan varázsoljuk elő azt a bizonyos kódot a telefonból, és sajnos az egyébként nagyon készséges eladó sem tudott segíteni – úgy látszik, sok tapasztalat erre vonatkozólag még nem gyűlt össze. Szerencsére végül magunk is rájöttünk, egy kis kísérletezés után: a középső kék jelre nyomva valóban elővarázsolódik egy QR-kód! Ezt kell az automata leolvasójához tartani, amely után elvileg másodpercek alatt a számlánkon lehet a visszaváltási díj.

Az applikáció kezdőlapján a piros nyíllal jelölt kék szimbólumra nyomva varázsolódik elő az egyedi QR-kód, ami az utaláshoz kell.
Az applikáció kezdőlapján a piros nyíllal jelölt kék szimbólumra nyomva varázsolódik elő az egyedi QR-kód, ami az utaláshoz kell.

Akkor sem kell persze kétségbeesnünk, ha nincs okostelefonunk, vagy nem szeretnénk az (egyébként hasznosnak tűnő) applikációval bajlódni. Az automata ugyanis, ha azt választjuk, kinyomtat egy kupont, ami hat hónapon belül felhasználhatunk abban az üzletben, vagy annál az üzletláncnál, ahol kaptuk. Ha pedig „jó fejek vagyunk”, akkor az összeget felajánlhatjuk jótékonysági célra is.

Kisboltokban is árulják őket, de visszaváltani nem tudják a REpont-os csomagolást.

Néhány kisebb üzletben is jártunk, ezek egyikében sem volt automata (bár önkéntes alapon ők is csatlakozhatnának). Kérdésünkre egyik helyen azt a választ kaptuk, hogy ők olyan kicsik, hogy nekik nem kötelező, a másik üzletben pedig azt mondták, ők nem szeretnének ezzel a dologgal bajlódni, nem is tudnák hol tárolni a hulladékot, amíg el nem viszik.

Nem mindenki elégedett

Ez utóbbi kis üzletben egy éppen ott járó bortermelő elmondta, a június 30-ig palackozott boraikra még nem kellett az új jelzést használniuk. Neki egyébként vannak kétségei a rendszer egészét illetően, mivel elmondása szerint a borosüvegeket az automata szétzúzza, azokat nem kapják vissza a termelők. – Ha visszakapnám a rendszerben, és nem kéne újra borosüvegekre vadásznom, akkor lenne értelme, de a gép lezúzza az üveget, nem kerül vissza rendszerbe. Akkor mi értelme van?! – fakadt ki. Majd azt is hozzátette: – Ebből valakinek megint nagyon sok pénze lesz. Tíz emberből körülbelül hét vissza fogja vinni, három nem, és azt szépen benyelik. Itt csilliárdokról van szó.

Majd arra vonatkozó kérdésemre, hogy vajon hová vándorolnak az 50 forintok, a borkereskedő csak ennyit mondott tömören:

Hát a MOHU-hoz, azt nem vette még meg a Mészáros Lőrinc?

„Ha jövök vásárolni, visszahozom – 50 forint az mégiscsak 50 forint!”

Persze a szokásokon is kell változtatnunk, hiszen eddig pont azt hallottuk innen is, onnan is, hogy tömöríteni kell a palackokat, minél kisebb helyet foglaljanak a tárolókban – legtöbbünknek pedig még mindig erre áll rá a keze. Az új rendszerben viszont pont ezt nem szabad – bizonyára időbe fog telni, mire átszokunk erre.

Az általunk megkérdezett vásárlók egyébként mindannyian hallottak már az új rendszerről, még ha eddig nem is használták. – Ismerjük, de még nem volt lehetőségünk kipróbálni – mondta Vivi és Ábel, akik Békéssámsonról érkeztek a vásárhelyi TESCO-ba. – A faluban nincsen lehetőség visszaváltani ezeket a csomagolásokat. A MOHU oldalán lévő térkép szerint egy üzletben ugyan nálunk is van automata, de nem működik – állították. A két fiatal azt is elmondta, tudatosan figyelik a jelzést, és ha összegyűlt annyi hulladék, vissza fogják vinni egy automatához.

– Kisnyugdíjas vagyok, ha jövök vásárolni, visszahozom, az 50 forint az 50 forint – nyilatkozott portálunknak Piroska, aki éppen az INTERSPAR-ban vásárolt. Az idős hölgy abban biztos, hogy nem fogja használni az applikációt, okostelefonja nincsen, viszont arról viszonylag jól tájékozott volt ő is, hogy hová kell bedobni a hulladékot a visszaváltáshoz. Azt is tudta, hogy blokkot (kupont – szerk.) fog kapni az automatából, amit levásárolhat. Piroska idős kora ellenére is figyeli a csomagoláson a REpont-jelzést, meg van győződve róla, előbb-utóbb úgyis ez lesz mindegyiken. Bízik benne, hogy így kevesebb lesz a hulladék, de véleménye szerint a szemét témáját sokszor hanyagul kezelő fiatalokat kellene elsősorban megnevelni.

A környezetre nagyon vigyázni kell, mi lesz így a jövő nemzedékével?

– tette fel a jogos kérdést az idős hölgy.

ALDIcsomagolásfémhulladékIntersparmohuműanyagpalackREpontSparTescoüvegVásárhelyvisszaváltás