Vásárhelyi képviselők vagyonnyilatkozataiba pillantottunk

Nem panaszkodhatnak vagyoni helyzetükre a vásárhelyi képviselő-testület tagjai, de ennek mértékében azért jelentős különbségek vannak. Végigböngésztük a frissen leadott vagyonnyilatkozatokat.

Benkő Zsolt 120 m2-es lakóingatlanán kívül megőrizte összesen majd’ 20 ha szántóját, két személygépkocsiján kívül van egy motorkerékpárja és egy Zetor Major traktorja. Bankszámláján 4 és fél millió forintot tudhat, bruttó jövedelme bevallása szerint 529 ezer forint havonta, de eseti jelleggel családi gazdálkodóként 1 millió 204 ezer forintot is keresett tavaly. Nem sajnáljuk tőle!

Cseri Tamásnak két ötven m2 körüli ingatlana van, melyből az egyikben lakik, Yamaha motorkerékpárja még mindig megvan, az igazgatóhelyettesi poszt a Corvinban pedig havi bruttó 545 ezer forintot hoz neki. Ezen és a képviselői tiszteletdíjon kívül csak tartozása van, nem is kevés: 8 millió forint. Őt viszont (majdnem) megsajnáltuk.

Horváth Zoltán vett egy házat Olaszországban, igaz, csak egy 50 m2-eset. 7 és fél milliós értékpapírja viszont már nincsen meg. Képviselői tiszteletdíján felül projektmenedzserként és edzőként összesen bruttó 776 ezer forintból kell gazdálkodnia.

Bálint Gabriellának vásárhelyi lakóházán kívül továbbra is megvan szegedi ingatlana, egy Opel Astrája és egy Suzuki Vitarája, értékes könyv- és festménygyűjteménye, valamint 7 milliós életbiztosítása mellett egy majd’ 4 milliós hitele is van. Havi bruttó jövedelme a HTKT Kapcsolat Központ igazgatójaként és gyakorlati oktatójaként, valamint a HSZC elméleti oktatójaként összesen mintegy 858 ezer forint.

Galambos Kornélné egyharmad részben tulajdonosa egy Jókai utcai, 82 m2-es lakóháznak, de felerészben üdülőtuladonos is, igaz ez nem Olaszországban, „csak” Mártélyon van. Képviselői tiszteletdíján kívül, a Tankerületi Központ ügyintézőjeként nem valami sokat, bruttó 379 ezer forintot keres havonta – hogy ehhez jönnek-e különböző bérpótlékok, nem tudjuk -, de azért kb. 400 ezer forintos értékpapírján kívül egy 2 milliós takarékbetétet is magáénak tudhat.

Kis Andrea, bár alpolgármesteri posztjáról lemondott tavaly év elején, szerencséjére a pártja, az MSZP, nem feledkezett meg róla. Képviselői tiszteletdíján felül a Szociális Demokrácia Alapítvány munkatársaként havi bruttó 610 ezer forintot keres. Továbbra is a korábbi Opel Corsájával jár. Takarékbetétben nincsen már megtakarítása, viszont mintegy 3 millió forint összértékű magánnyugdíjpénztár – megtakarítása lett.

Krupiczer Ferenc feltehetőleg nagyobb ingatlanát eladva, és egy kisebbet 2022-ben megvéve tudta gyarapítani bankszámlán lévő vagyonát, amely most bevallása szerint összesen 12 millió forintra rúg. Egy Citroen Berlingo személygépkocsiján kívül egy motorkerékpárja van egyébként.

Az összességében a legtehetősebbnek tűnő Mester Jánosnak három szegedi ingatlanán kívül egy szántója is van – 50 százalékos tulajdonrészben – Algyőn, Skodáján kívül egy Mercedes tulajdonosa, és orvosként is jól keres. Havi bruttó 2 millió 245 ezer forinton kívül 2023-ban egy 9 milliós osztalék is jutott neki saját cége vezetőjeként. Mindezekkel szemben viszont van egy 20 milliós Fundamenta-hitele is.

Az egyébként nyugdíjas Gyutay Katalinnak Szent István utcai kis házán kívül egy öreg, 1998-as Toyota Corollája van, és devizában 3 millió forintja. A szintén nyugdíjas Fejes Péternek felerészben tulajdonolt lakóházán kívül még mindig megvan a 6000 m2-es szántója, nyugdíján és képviselői tiszteletdíján felül szobabérlésből is származik még évi kb. 1 millió forintos bevétele. Lőkösné Nagy Sarolta felerészben 80 m2-es lakóházzal, egy Suzuki Vitarával rendelkezik, illetve senior tananyagfejlesztőként 519 ezer forintos havi bruttó bevétellel. Otlokán Mihály még mindig a 2000-es Alfa Romeo-jával jár és szerényen keres: képviselői tiszteletdíján felül üzletkötőként havi bruttó 148 ezret, testvére cégében kapcsolattartóként pedig havi bruttó 131 ezret. Ebből bizony nem lehet egyszerű eltartani egy családot.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármesternek még megvan az Andrássy utcai ingatlana (Penna), illetve továbbra is két további lakóház tulajdonosa Vásárhelyen. Audiján kívül tavaly óta egy Citroen Grand Picassoja is lett, 1 millió 800 ezer forint készpénzén kívül 500 ezer forint is van a számláján. Az 1 millió 400 ezres alpolgármesteri fizetése és 156 ezres költségtérítése mellett tavaly másfél milliós jövedelme is keletkezett a Vásárhelyi Ízös Kft. ügyvezetőjeként.

Berényi Károlynak 50 százalékban tulajdonolt, 210 m2-es lakóingatlanán túl 4 millió forint készpénze van, ezenkívül orvosként bruttó 2 millió forintos havi jövedelme, alpolgármesteri tisztségéből eredően pedig bruttó 448 ezer forintot kap havonta.

A végére hagytuk Márki-Zay Péter polgármestert, aki 2023-ban sem gazdagodott. Továbbra is 50 százalékban tulajdonosa a 2022-ben 68 millió forint értékűre becsült Bercsényi utcai lakóháznak, ezenkívül egy 2,3 milliós nyugdíjpénztári befektetéssel, egy 2,5 milliós értékű könyvtárral, és egy 2 millió forint értékű érmegyűjteménnyel rendelkezik. Polgármesterként havi bruttó 1,3 millió forint bevétele és 195 ezer forintos költségtérítési kerete van, mindezek mellett pedig még mindig terheli egy 11 és fél milliós hiteltartozás.

Egyúttal Márki-Zay Péter az egyetlen, aki családtagjai – felesége, gyermekei, sőt gyermekei házastársának vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozza, mint írja, azért, mert

A környező kistelepülések polgármestereinek vagyonnyilatkozatait is szerettük volna megnézni, de sajnos sem Szél István, Székkutas polgármestere, sem Ambrus István, Mártély polgármesterének vagyonnyilatkozatát nem találtuk meg. Olvasóink kíváncsiságát viszont mindenképpen szeretnénk kielégíteni, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az érintett önkormányzatokhoz.

Amint megkapjuk a kért információt, Önökkel is megosztjuk.

Bálint GabriellaBenkő ZsoltBerényi KárolyCseri TamásFejes PéterGalambos KornélnéGyöngyösi FerencGyutay KatalinHódmezővásárhelyHorváth ZoltánKis AndreaKrupiczer FerencLőkösné Nagy SaroltaMárki-Zay PéterOtlokán Mihályvagyonnyilatkozat