Vásárhelyi ingatlanvásárlás: nem történt jelentős csökkenés

Nem volt jelentős leállás az ingatlanvásárlásokban a koronavírus járvány alatt, Hódmezővásárhelyen nagyjából 10%-os forgalomcsökkenést lehetett tapasztalni. Az állami támogatásokkal megnőtt a potenciális vevők köre, az ingatlanvásárlással járó egyéb áremelésektől függetlenül. Az elmúlt időszakban a nézelődők száma viszont csökkent, a megtekintésekből nagyobb arányban születtek adás-vételek.

Hódmezővásárhelyen átlagosan 230.000 Ft az ingatlanok négyzetméter ára. Az elmúlt időszakban a lakások értékét az új állami támogatások is befolyásolták és a vásárlási kedv növekedésével párhuzamosan a költségek is emelkedtek. Sárainé Kovács Ágnes, a Városi Ingatlaniroda ingatlanértékesítő, értékbecslője a Vásárhelyi TV-nek elmondta, januárban az építőanyagok ára emelkedett, körülbelül 30%-kal és ez automatikusan húzta magával a használt ingatlanok árát is. Tavaly év végén a kormány bejelentette a támogatási csomag újabb elemeit, ez meghozta a hatását, az ingatlanok ára és a tranzakciók száma is emelkedett.

A babaváró hitel mellett az illetékmentes CSOK kedvezményhez megjelent a 3+3 milliós támogatás is, amit meglévő gyermekre, az ingatlanra vonatkozó állandó lakcímmel lehet felvenni és számtalan felújítási módra használható.

Járai Viktória hiteltanácsadó elárulta, hogy tetőfelújításra, fűtéskorszerűsítésre, akár ablakcserére, tehát klasszikus dolgokra. Hozzátette, nyilván esztétikai felújításra is lehet fordítani, de ezekre a főbb dolgokra, 6 millió forint bőségesen elég. Így az ingatlanoknak az energetikai tényezője is javul a városban, mondta.

A gazdaság többi szegmenséhez hasonlóan az ingatlanpiacra is hatással volt a koronavírus járvány. Kezdetben országosan mintegy 20%-kal esett vissza az ingatlanvásárlási kedv, Hódmezővásárhelyen nagyjából 10%-os csökkenést lehetett tapasztalni, viszont céltudatosabbak voltak a vevők. Az érdeklődők nagy részénél pár megtekintés után az üzletkötés is megtörtént.

ingatlaningatlanvásárlásVárosi Ingatlaniroda