Vásárhelyi honvéd középiskola: még mindig a bontásnál tartanak

Egy hónap alatt nem sokat haladtak az Ady Endre utca végi, egykori Démász kirendeltség helyére tervezett honvéd középiskola építésének előkészítésével.

A munkálatokra utoljára december 15-én néztünk rá, akkor már az egykori központi irodaháznak csak a vasbeton váza állt, az udvari, az utcáról látható melléképületeket teljesen elbontották. A nem a hatvanas-hetvenes években épült irodaház tetején pedig bontottak.

Most annyi a különbség, hogy az utóbbi épület belsejében még mindig a bontás zajlik – legalábbis, ahogy kívülről látszik, mert a munkaterületre idegen nem mehet be, a volt központi irodaház pedig a szerkezetének a bontására vár.

Tavaly szeptember elejére teljesen kiürítette a honvédség a korábbi áramszolgáltató egykori irodaházát, majd a még használható anyagokat is kiszerelték az épületekből. Nem véletlen, hiszen erre a telekre építik fel a vásárhelyi honvéd középiskola, azaz a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium saját épületét.

Az, hogy a volt irodaházat és az ahhoz tartozó épületeket, valamint a területet az utóbbi időkben a honvédség használta, nem volt titok a vásárhelyiek számára, hiszen az ajtóban gyakran álltak katonák. Illetve ahhoz sem kellett sasszeműnek lenni, hogy valaki rájöjjön, nem a kadétokat szállásolták el, vagy oktatták az épületekben, hanem azok zömét raktárként használták.

A kadétiskolai képzés – ahogy arról többször is beszámoltunk – a Gregus iskola Árpád utcai épületében kapott helyet, a diákokat pedig a laktanya volt nőtlenszállójából kialakított kollégiumban szállásolták el.

A tavaly augusztus 23-án aláírt kivitelezési szerződés szerint a honvéd középiskola építését nettó 8 milliárd 597 millió 599 ezer 931 forintoért az Épkar Zrt. nyerte meg. Az új kollégium és középiskola, valamint Innovációs Központ 14 220 négyzetméteres alapterületen valósul meg– a tervek szerint 2025-re.

áramszolgáltatóbontásDémászHódmezővásárhelyhonvéd középiskolavásárhelyi hírek