Vásárhelyi-hechingeni bélyeg is készült a német és magyar filatelisták szombati tárlatára

30 éve kötött testvérvárosi szerződést a németországi Hechingen és Vásárhely. E jeles alkalomból pénteken nyílik a hechingeni és a vásárhelyi filatelisták kiállítása a Tornyai János Múzeumban.

A kiállításon olyan csemegék is láthatók majd, melyek azt tanúsítják, hogy egykoron még a külterületeken is működtek, hol hosszabb, hol rövidebb ideig postahivatalok. Az ezek bélyegzőivel elküldött levelek, hivatalos értesítések és nagyon ritka Vásárhely környéki ajánlási ragjegyek is láthatóak lesznek a kiállítás vásárhelyi részében.

Csatlós Árpádné, a Hódmezővásárhelyi Filatéliai Társaság és az Internetes Bélyeggyűjtő Klub vezetője pedig könyvet írt a városi filatélia történetéről.

– Már a posták történetéről szóló előző kötetet is azért írtam, amiért ezt, mert nem volt korábban ilyen, ezt a témát eddig senki sem kutatta – mondta, s azt is elárulta, hogy a munkához sok segítséget kapott a szegedi Deák Endrétől, Makó Imre vásárhelyi levéltárostól, a könyvtártól és a Tornyai múzeumtól, kiemelten Csányi Viktortól. Csatlós Árpádnét gyermekkorában nagynénje vezette be a bélyeggyűjtés világába.

– A vásárhelyi bélyeggyűjtés szervezett formában az 1880-as, 1890-es években kezdődött, német közvetítéssel. Az első ismert helyi bélyeggyűjtő dr. Grünfeld József volt. A helyi bélyeggyűjtés az újjáépítés időszakában lendült fel, amikor az első bélyegkiállítást is megrendezték Dura László nyomdász főszervezésében. A Rákosi korszakban a bélyeg a propaganda eszközévé vált, majd a ’60-as, ’70-es években több százezeren hódoltak ennek a szenvedélynek, s a kiadott bélyegek száma miatt ezek szépek, de eladhatatlanok, értéktelenek – világított bele a különböző korszakok jellemzőibe.

Csatlós Árpádné, kezében a vásárhelyi filatélia történetét összefoglaló könyvével

Csányi Viktor régész elárulta, hogy a közös bélyegkiállítás ötlete még tavaly nyárról származik, amikor a Hechingeni Bélyegbarátok Egyesülete a közös kiállítás ötletével kereste meg a várost. – Aki majd megnézi a tárlatot, az tapasztalja, hogy ez nem egyszerű bélyegkiállítás, hanem a két város története mementóit látja, a filatélia, azaz bélyeggyűjtés történetén keresztül. És eljutunk ezzel a képeslapok és a postatörténet világába.

A kiállítás magángyűjtemények anyagait tárja a nagyérdemű elé, s ha egy hónap múlva véget ér, együtt ezt valószínűleg soha senki sem fogja látni.

A pénteken 15 órakor nyíló tárlaton tíz tematikai egységben böngészhetik végig az érdeklődők a dél-alföldi város és német testvértelepülésének posta- és filatéliatörténét – kiegészülve földrészeken és évezredeken átívelő régészeti bélyegekkel -, valamint helyi képeslapokat. A kiállításhoz kapcsolódóan szombaton szakmai napot tartanak a múzeumban: a 10 órakor kezdődő börzét követően, délután 3 órakor mutatják be Csatlós Árpádné: Hódmezővásárhelyi filatéliatörténet című könyvét, a rendezvénysorozatot Csányi Viktor: Régészeti világörökségünk a filatéliában előadása zárja.

Nézzen meg egynéhány érdekességet:

bélyegCsányi ViktorHechingenHódmezővásárhelyProgramajánlóTornyai János Múzeumvásárvásárhelyi hírek