Vásárhelyi Állatvédők Egyesülete: a mentett állatok tartása nem verseny

Nehezen kezdődött az év a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületénél. Rövid időre eltűnt az összes pénz a számlájukról, nehezen találnak örökbefogadókat és amiatt támadják őket, mert kevés négylábút tartanak a menhelyükön. A nehézségek ellenére idén legalább az ivartalanítási programot folytatják – számoltak be róla a hétvégén megjelent Vásárhelyi Valóságnak..

Februárban az egyesület számlájáról 165 ezer forint tűnt el. Feljelentést tettek és felvették a kapcsolatot a számlavezető bankkal. A pénzt sikerült visszaszerezni, kiderült, az Apple nevű céghez került. A rendőrségi nyomozás folyamatban van, de Balogh Ernő, az egyesület elnöke szerint vélhetően adathalászati módszerekkel történt az átutalás. Amint lesz eredmény, tájékoztatják a közvéleményt.

A szervezetet csak adományból tartják fent, ezekből látják el az állatokat, fizetik az orvosi költségeket, fűtési számlákat, támogatók nélkül ezt nem tudják végezni – ezért fordulnak minden hónapban az állatbarátokhoz. Balogh elárulta, az egyesület tagjai nem csak a szabadidejüket áldozzák az állatvédelemre, hanem anyagilag is tesznek bele az egyesületbe. Ha egy új projektet találnak ki, mint például tavaly a cicaházat, abban az önkormányzat segített, de egyébként nehéz forráshoz jutni. Ráadásul a gondozásukban lévő állatok ellátását is biztosítani kell. Új kennelhez, vagy szállítóboxhoz nehezen gyűlik össze adományból a forrás, így idénre nagy beruházási tervek nincsenek, az ivartalanítási programot folytatják.

További probléma, hogy mindössze 2-3 hetente jelentkezik örökbefogadó. Itt megnézik személyesen az örökbefogadó életkörülményeit is, alkalmas-e állattartásra és egy 10 ezer forintos egyszeri díjat kérnek. Ennek oka, – magyarázta az elnök, – hogy tapasztalataik szerint aki ingyen szeretne kutyát, macskát az nem vinné el állatorvoshoz ha beteg, nem költene rá. Ez a díj jól bevált előszűrő. Egyébként minden állat oltva, chippelve és szűrve van. Ha valaki ezt egy ingyen szerzett állattal megcsinálja, az nem 10 ezer, hanem 50-60 ezer forint lenne – fejtette ki Balogh. A kevés örökbefogadás miatt lassan már nem is menhely, hanem inkább állatotthonként működnek. 

Jelenleg 28 állatról gondoskodnak naponta. Balogh Ernő úgy érzi, sokan támadják őket amiatt, mert kis létszámú állatállományuk van. Szerinte ez nem verseny, ki mennyit tud tartani. Ha még többet fogadnának be, még több adomány kellene, másképp veszélybe kerülne a működésük, ami felelőtlenség lenne a részükről.

Balogh ErnőHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete