Vásárhelyen ma gyűjtötték a Magyarok Kenyeréhez a 15 millió búzaszemet

Az összegyűjtött gabonából készült liszt az év végén határon túli magyarokhoz és vármegyei civil- és segélyszervezetekhez kerül, azok adják tovább a rászorulóknak. Vásárhelyen 100-150 gazda és gazdálkodó járult hozzá tavaly a búzagyűjtéshez, Csongrád-Csanádban az előző évben 6000 kilónyi lisztet osztottak részt.

Ma reggel a vásárhelyi Nagy Gábor családi gazdaságához, a Rárósi úti telephelyükre szállították a vásárhelyi és környékbeli gazdák a Magyarok Kenyerére szánt búzaadományokat, de az adományozók közt nem csak magánszemélyek és gazdálkodók, de önkormányzatok is voltak, ilyen volt például székkutasi, vagy a mártélyi, mely utóbbi 6 és fél mázsa búzát adományozott e nemes célra.

– Még 2011-ben indította a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége a Magyarok Kenyere jótékonysági programját, majd ehhez csatlakozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Majd az utóbbi években a Magyarok Kenyere Alapítvány. Ma Csongrád-Csanád Vármegyében 7 gyűjtőponton várjuk azokat a gazdálkodókat, akik a búzát adományként felajánlják – mondta a helyszínen a zsákok cipelésében és mérlegelésében is részt vevő Szél István, a Nemzeti Agrárkamara Csongrád-Csanád vármegyei elnöke, aki úgy gondolta, hogy a tavalyihoz képest idén is lesznek szép számmal a nemes kezdeményezés mellé álló gazdák.

Szép számmal érkeztek az adományok

– Bízom benne, hogy az év vége felé a jótékonysági szervezetek örömmel fogadják majd az összegyűjtött búzából őrölt lisztet. Decemberben 10-15 vármegyei civil-, illetve állami, egyházi és önkormányzati szervezetek jelentkeznek lisztért, amit szétosztunk. Tavaly körülbelül 28 ezer kiló búza gyűlt össze, abból 12 ezer kilogramm liszt készült, ennek a fele elkerült egy központi raktárba, onnan határon túli és határon belüli nagy országos segélyszervezetek kaptak. Az elmúlt két évben – a határon túli magyarságot megsegítve – a kárpátaljaiak kaptak a lisztből. A másik felét, azaz a körülbelül 6 ezer kiló lisztet a vármegyében osztják szét – tette hozzá.

Szél István szerint e gyűjtésnél nem a mennyiség a lényeg, hiszen akkor több pótkocsinyi gabonát kapnának. – Elsősorban a minőségre törekszünk és arra, minél több ember érezze fontosnak, hogy a búzájával segíteni tud rászoruló embereknek! – emelte ki.

A vásárhelyi térségben 100-150 gazda és nagy agrárcégek is részt szoktak venni adományukkal a gyűjtésben. Egy-két zsákkal hozva a búzát, vagy ahogy a székkutasiak vagy a mártélyiak is tették, akik adományait egy utánfutóval szállították Vásárhelyre.

Minden zsákot mázsára tettek
Minden zsákot mázsára tettek

Akik nem gabonatermesztéssel foglalkoznak, hanem zöldség-, vagy gyümölcstermesztéssel, azok a Magyarok Kenyere Alapítványnak eljuttatott pénzadománnyal jótékonykodhatnak.

– Nem csak a jótékonyságot tartjuk fontosnak, hanem a magyar mezőgazdaság helyzetének előresegítését – mondta az idei gyűjtésnek helyt adó Nagy Gábor, aki Szél István kérésére adott helyet a gyűjtésnek, így is támogatva a gazdákat és a rászorultakat.

Az összeöntés országos ünnepét augusztus 8-án, Somogyváron rendezik majd. Aki ma nem ér oda valamelyik gyűjtőpontra, az a falugazdásszal való egyeztetés után adhatja le a gabonáját.

adománygyűjtésbúzagazdákgyűjtésHódmezővásárhelyMagoszMagyar Gazdakörök Országos SzövetségeMagyarok KenyereNemzeti Agrárgazdasági KamaraNemzeti AgrárkamararszorulókSzél IstvánVásárhelyvásárhelyi hírek