Vásárhelyen is felpörgött az Okuláré projekt

Új lendületet kapott az Okuláré projekt Hódmezővásárhelyen. Többek között azért, mert a Fiatal Drámaírók Házának vezetője és az egyik szerző is ellátogatott a Bessenyei Színkör felolvasó estjére, ahol a megadott tematika szerint három kortárs darabot adtak elő a résztvevők és ezekből választotta ki a közönség a leginkább tetszőt.

Az Okuláré Projekt rendezvényekre, a színházi felolvasásokra folyamatosan kerestek új helyszíneket. Vásárhely ugyan nem új, de bekapcsolódott már magyar városok mellett Berlin, Tel-Aviv, és a kolumbiai magyar közösség is. Ami még újdonság, hogy most először történt olyan, hogy az események országos szervezője és az egyik előadott darab írója személyesen is ellátogat(ott) több helyszínre.

Horváth Benji, a Fiatal Drámaírók házának a vezetője elmondta, lényegileg a véletlen hozta őket Vásárhelyre, de jártak az utóbbi napokban Debrecenben, Győrött is, és a hétvégén jönnek Szegedre is. Úgy érzi, projektnek a kulcs eleme a személyes kapcsolat.

Nagy-Szakmáry Attila és Horváth Benji

Nagy-Szakmáry Attilának egy jelenetét is előadták. Attilának civil foglalkozása van, mellette jár kreatív írásra Laczkfi Jánoshoz, és egy ott elkészült, eredetileg Örkény István Legmerészebb álmaink is valóra válhatnak című műve után vett saját szövegét írta át némileg, abból lett a Villámrandi.

Azt Benkő Brigitta, a Bessenyei Színkör vezetője is elismerte, új lendületet adhat az első alkalom, amikor az író is leutazik Hódmezővásárhelyre, hogy megnézze, mit is csinálnak ezekkel a darabokkal és a közönség azonnal véleményt is tud mondani.

A mostani fordulóban már 13 helyszín van/volt. Ezúttal is 3 művet adtak elő:

Cseke Tamás – Kapás
Nagy-Szakmáry Attila – Villámrandi
Szűcs Virág Natália – Szinkronúszás

A művek után a megjelent közönség szavazhatott, ezek alapján Hódmezővásárhelyen Nagy-Szakmáry Attila műve nyert. Az összesített eredményt az összes helyszín szavazata után fogják nyilvánosságra hozni.

Ezzel párhuzamosan Hódmezővásárhelyen is ajánlották Kaptár című antológiájukat, amit az előző évad összes művéből állítottak össze.

Már zajlik a következő pályázati kör, ahol bárkitől várnak írásokat, ezúttal a Mítosz hívószó alatt.

Benkő BrigittaBessenyei SzínkörkultúraOkuláré projekt