Vásárhelyen indult útjára a honvédség Ifjú Huszár programja

Ettől a tanévtől kezdve vehetnek részt a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium vásárhelyi kadétjai a Magyar Honvédség Ifjú Huszár programjában, melyet ma mutattak be a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási területén a sajtónak. Szeptemberben 35 kadét kezdte meg a programot.

– Ez az egész program körülbelül egy hónapja kezdődött, akit érdekelt, az jelentkezett rá. Először megtanultunk lovat ápolni, majd szépen, fokozatosan fel is ültünk a lovakra – mondta a 11. B. osztályos kadét, Szilágyi Barbara Laura . – Kiskorom óta lovagolok és a jövőben is szeretnék, azért jelentkeztem és nagyon szeretek ide járni. A hétfőkben azt szeretem a legjobban, hogy jöhetek lovagolni – tette hozzá azzal, olyan egységnél szeretne majd szolgálni, ahol a ló van a középpontban.

Fekete András őrnagy, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója azt mondta, hogy a program indításával kapcsolatban a huszár hagyományokra, a lóápolásra, és a magyarságtudatra kell gondolni.

– Fiatal koromban egy-két alkalmat leszámítva nem ültem lovon. Egy hónapja kezdtem és nagyon élvezem. Annyira megtetszett, hogy lehetséges, a jövőben ez belekerül a pályatervembe – mondta Győrfi Gábor 11. B. osztályos kadét, aki hozzátette, mindenképpen hivatásos katonaként képzeli el a jövőjét, ha nem is feltétlen lovas katonaként. Az Ifjú Huszár programban számára legnagyobb élményt a lovaglás jelenti, de azt is élvezi, amikor foglalkoznak az állattal.

Czermann János stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár Jókait idézve, elmondta: bölcs embernek a ló való, mert lóvá tesz az ember, és emberré a ló. Közölte: a ló az elmúlt évezredben adott boldogulást, győzelmet vagy menekvést, azonban ma a lovas nemzeti örökség katonai vonulatát -emelte ki. Példaként állítva a Magyar Honvédség 2020-ban létrejött gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya hagyományait. Hozzátette: szükség van olyan NATO kompatibilis felderítő huszárosztályra, mint amilyen ez. Vásárhelyen az Ifjú Huszár program révén új elemmel bővült a honvéd középiskola, mely program költségeit a Honvédelmi Minisztérium állja.

A Honvédelmi Minisztériumban fontosnak tartják a honvédelmi ismereteket elmélyítését, mely része a lovas ismeretek bővítése – mondta a helyettes államtitkár

– Idén itt, Hódmezővásárhelyen indult el a Magyar Honvédség és az Agrárminisztérium közös, Ifjú Huszár programja, melyre az önként jelentkezők szeptembertől megkezdhették a szakköri jellegű képzésüket. Harmincöt diák hétről-hétre jár ki ide a Tangazdaságba, és sajátítja el a lovas ismereteket – mondta a helyettes államtitkár, aki hozzátette: a Honvédelmi Minisztériumban fontosnak tartják a honvédelmi ismeretek elmélyítését, mely része a lovas ismeretek is. – Ma Magyarországon közel 26 ezer diák vesz részt valamilyen honvédelmi oktatási programban, s ennek részeként egyfajta új foglalkozásként indult el idén az Ifjú Huszár program, mely révén a Nádasdy Ferenc Huszárosztálynak is szeretnénk utánpótlást biztosítani – mondta Czermann János.

A kadétok a huszárok egykori fegyvereivel is megismerkedtek
A kadétok a huszárok egykori fegyvereivel is megismerkedtek


Varga István ezredes, a Nádasdy-huszárosztály parancsnoka azt hangsúlyozta, hogy Vásárhely a huszárok életében is jelentős helyszín volt 1885-től és mindig is híres volt lovairól és a lótenyésztéséről. – Szakkörként vált elérhetőnek a diákok számára a lovaglás – tette hozzá, remélve, hogy minél több növendék akarja megkezdeni a programot, majd folytatni a katona pályafutását huszárként.

A programon egyébként a kadétok bemutatták, hogyan ápolják a lovat, nyeregbe pattantak és a Hagyományőrző Pálffy Huszárok segítségével azt is megismerték, hogy a huszárok annak idején milyen fegyvereket használtak.

HódmezővásárhelyhuszárokKratochvil Károly Honvéd Középiskola és KollégiumVásárhelyvásárhelyi hírek