Vásárhelyen e városrészekben magas kockázatú a vezetékes ivóvíz ólomtartalma

Több tucat hódmezővásárhelyi utca érintett.

Magyarországon a vezetékes csapvíz a legtöbb településen kiváló minőségű, de az elosztóhálózatban – annak nem megfelelő anyaga vagy állapota miatt – bizonyos káros anyagok megjelenhetnek benne – tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook-oldalán.

Az egyik ilyen káros anyag az ólom, amely elsősorban a régi épületekben lévő ólomcsövekből kerülhet a csapvizünkbe – hívta fel a figyelmet az NNK. A bejegyzésben megjelölték a csapvíz ólomtartalmáról készített kockázati térképet, amely segítségével bárki megtudhatja, lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. A térkép az országos ólomkockázat-felmérés eredményein alapul, amelyben 2800 mintát vizsgáltak meg. Az ólomkockázat épülettömb-szinten van megadva, ezért egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól, mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet. A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték.

A térkép alapján kiderül, hogy Hódmezővásárhelyen Újvároson, illetve a Hódtó és a városközpont környékén magas kockázatú a csapvíz ólomtartalma. Még jobban leszűkítve: elsősorban a Bajcsy-Zsilinszky utca déli oldalát, a Bethlen István és Petőfi utca közötti háztömböket, illetve a Kinizsi – Teleki – Zsoldos – Lázár – Deák Ferenc utca által határolt településrészt érinti leginkább a vezetékes víz ólomtartalmának magas kockázata.

HódmezővásárhelyivóvízNemzeti Népegészségügyi Központólomtartalom