Vásárhelyen 28 pedagógus készül pályaelhagyásra a státusztörvény miatt

Csongrád-Csanád megyében összesen 226 tanár intene búcsút a katedrának egy szegedi érdekvédelmi csoport szerint, ha elfogadják az oktató-nevelő munkát végzőket érintő státusztörvényt.

Közel félszáz pedagógust kellene találnia nyáron a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnak ahhoz, hogy pótolja a pályát elhagyókat, ha a teljesül azok szándéka, akik a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjának (STEP) összegzése szerint nem folytatnák tovább a hivatásukat a magyar közoktatásban. A STEP közösségi oldalán nem rég közölt egy listát, hogy egyes Csongrád-Csanád megyei településeken mennyien készülnek búcsút inteni a katedrának, amennyiben hatályba lép az a státusztörvényjavaslat, amely szakmai berkekben kiverte a biztosítékot.

Az érdekvédők felmérése alapján

  • Hódmezővásárhelyen 28,
  • Szentesen 10,
  • Makón 7,
  • Szegeden 148 pedagógus készül pályaelhagyásra a státusztörvény bevezetése esetén.

Korábban megírtuk, hogy 2021-ben 40, 2022-ben már 59 tanár mondott fel, vagy távozott közös megegyezéssel a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központtól.

Friss hír, hogy a Belügyminisztérium újabb pontokon módosított a pedagógusok új jogállási törvényének tervezetében. A szakszervezetek értékelése szerint ezek mindegyike visszakozásnak tekinthető a korábbi elképzelésekhez képest, írta meg a Népszava.

Az egyik legfontosabb változás, hogy elvetették a pedagógusok röghöz kötésének tervét, már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen. Kihúzták a tervezetből azt a részt is, amely egyenjogúvá tette volna a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat és a hitoktatókat is a tantestület többi, főállású tagjával.

Korábban is tettek már kisebb engedményeket: például már nem ellenőriznék a tanárok otthoni számítógépeit.

Csongrád-Csanád megyeHódmezővásárhelyi Tankerületi Központpedagógus