Vásárhely szemet vetett a szabadkígyósi kastélyra

A helyi Lázár-sajtó híresztelése, mely szerint Márki-Zay Péter személyesen tett volna ajánlatot a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra, ugyan csak egy kacsa, ami viszont igaz, hogy Vásárhely önkormányzata érdeklődik a kastély működtetése iránt.

Az ilyen kérdésekben természetesen csak a közgyűlés dönthet, ezért egyelőre a saját nevében nyilatkozott a témáról a Vásárhelyi Médiacentrumnak Márki-Zay Péter. Vásárhely polgármestere úgy gondolja, hogy a nemzeti közkincseket mindenképp közösségi tulajdonban kell tartani. Ezért ha a környező nagyobb települések közül – Békéscsaba, Gyula – egyik sem vállalja a kastély fenntartását, akkor szerinte Vásárhely tehet rá kísérletet, hogy gazdaságosan működtesse, köztulajdonban tartsa a szabadkígyósi kastélyt.

A kérdés azért is merülhetett fel, mert a Lázár János javaslatára kidolgozott, nemrégiben elfogadott kastélytörvény alapján nemcsak nagyvállalatok, de önkormányzatok számára is nyitva áll a lehetőség a kastélyok „örökbefogadására„. Sőt, az egyébként tízmilliós pályázati csomagot önkormányzatok 1 forintért vásárolhatják meg – ezt Vásárhely pedig már át is utalta a megfelelő bankszámlára.

Mint a polgármester elmondta, a pályázati csomagból az látszik, hogy a Wenckheim-kastély üzemeltetése jelenleg évi százmillió forint mínuszt termel, de szerinte ez abszolút kigazdálkodható. Jelenleg – minimális üzemeltetéssel – 150 millió bevételt termel a kastély, Márki-Zay szerint ezt „fel lehet húzni” 250 millióra, amivel máris önfenntartóvá válna a kastély. A fejlesztésre ezután lehetne hitelt fordítani, vagyis szerinte lenne gazdasági alapja az ajánlatnak.

Az persze kérdés, valójában mennyire lehetne gazdaságosan fenntartani egy ilyen kastélyt. Nemrégiben arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök veje nem tudja gazdaságosan üzemeltetni a luxusszállóként működő turai kastélyt, ezért be is zárják. Márki-Zay ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: sok esetben nem is a nyilvánosságnak épülnek ezek a kastélyok. Jó példája ennek szerinte a Nagyréti vendégház, más néven „Lázár-kastély„, amely soha nem a fizető vendéglátásra volt kihegyezve, pedig akár komolyabb bevételt is lehetne elérni – mindenesetre amikor újságírók szerettek volna, nem sikerült ott szállást foglalniuk.

Márki-Zay Péter szerint bár logikus, azért zárnak be egy kastélyt – például a turait – mert nem gazdaságos, viszont az is elképzelhető, hogy az igazi ok az, hogy – ebben az esetben Tiborczék – saját maguk akarják használni az épületet.

kastélytörvényLázár JánosMárki-Zay PéterSzabadkígyósVásárhelyvásárhelyi hírekWenckheim-kastély