Vásárhely polgármestere népszerűbb, mint Magyarország miniszterelnöke egy kutatás szerint

Csak Karácsony Gergely népszerűbb, mint Márki-Zay Péter a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. A hódmezővásárhelyi városvezetőt a megkérdezettek 62 százaléka ismeri.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus 27 – 31. között 1009 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.

A kutatók azt kérték a válaszadóktól, hogy a felsorolt személyek kapcsán mondják meg mindegyikükről, mennyire szívesen látnák fontos kézéleti szerepben. A népszerűségi versenyben Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere végzett az élen 49 százalékkal. Tőle egy százalékkal lemaradva Márki-Zay Péter lett a második, Orbán Viktor pedig harmadik 45 százalékkal. Őt Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Kunhalmi Ágnes követi a listán. Gyurcsány Ferenc volt a legkevésbé népszerű a felsorolt közéleti szereplők közül.

Ami az ismertséget illeti, Orbán Viktor a listavezető 96 százalékkal, mögötte Gyurcsány Ferenc végzett 93 százalékkal. Karácsony Gergely a harmadik, őt tízből hét válaszadó ismerte. Márki-Zay Péter a hetedik legismertebb politikus a kutatásban szereplő tizenegy közéleti szereplő közül.

A vizsgálat során mérték a pártok támogatottságát is. Az összes megkérdezett körében 30 százalékkal a Fidesz végzett az élen. A DK 9, a Momentum és az MSZP egyaránt 7 százalékot ért el. A Jobbik támogatottsága 6 százalék volt. Az LMP, a Párbeszéd, a MKKP, és a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága az összes megkérdezett körében egyaránt 1-1 százalék.

A Republicon Intézet is mérte augusztus második felében a neves politikusok népszerűségét: azon a listán Áder János az első, második Fekete-Győr András, harmadik Orbán Viktor lett. Őket Szél Bernadett és Karácsony Gergely követi. A Republicon nem kérdezte a felmérésben résztvevőket Márki-Zay Péterről.

Demokratikus KoalícióFideszKarácsony Gergelyközvélemény-kutatásMárki-Zay PéterMomentumOrbán Viktor