Vásárhely közel 50 millióból újíthatja fel a mártélyi tanösvényt

Csak a különleges pallóút rekonstrukciója 17 milliós kiadást jelenthet. A beruházást a hódmezővásárhelyi önkormányzat saját forrásból fedezi. 

Újjávarázsolná a tiszai rengeteget kézközelből bemutató mártélyi tanösvényt a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A felújításra vonatkozó hirdetményről múlt héten számoltunk be, s mint azóta megtudtuk, a beszerzési eljárásra három ajánlattevő regisztrált.  A szerződéskötés akár szeptemberben is megvalósulhat, a kivitelezési határidő előirányzottan 150 nap, de ez eltérhet a szerződéskötés során.

A polgármesteri hivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Norvég Alap támogatásából mintegy 15 éve létesült, a Mártélyi ártér, holtág és elő Tisza természeti értékeit bemutató tanösvény elemei – különösen a fa szerkezetek – a folyamatos karbantartások ellenére is olyan műszaki állapotba kerültek , hogy átfogó felújításuk indokolttá vált. A tervezett rekonstrukció során a teljes tanösvényen a takarítási, illetve a szakszerű növényritkítási munkák mellett a kidőlt-, rádőlt növényeket elszállítanák, a tájékoztató táblákat részben kicserélnék, továbbá a tanösvényen lévő pihenőhelyek, padok és asztalok szükség szerinti felújítása is megvalósulna. Az egyik legértékesebb elem a pallóút – mely egyedülálló szépségű természeti környezetben, a mocsári részen halad keresztül – teljesen megújul. A költségek függvényében tervezik  a két darab kilátó felújítását is, melyek közül az egyik ma nem látogatható rossz állapota miatt, illetve a halászház és annak elemei is érintenék a megújítási projektet.

A tervezett összköltség megközelítőleg bruttó 47 millió forint, melyből a pallóút munkálatai mintegy 17 millió forintra rúghatnak. A kivitelezés rendkívül időigényes – hangsúlyozták a városházán: a pallósor felújítása mintegy 90 napot, az egyéb munkálatok nagyjából 150 napot vehetnek igénybe. Ezen munkálatok akár párhuzamosan is folyhatnak. A felújítási munkákat az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

felújításHódmezővásárhelyMártélyTisza