Vásárhely kétszer annyit fizet be az államnak szolidaritásként, mint amivel az Makót segítette

Semmilyen rezsitámogatást nem kapott Hódmezővásárhely, miközben a városnak a tavalyi teher dupláját, 288 millió forintot kell szolidaritási hozzájárulásként befizetni 2023-ban az államkasszába.

A kölcsönös segítségvállalásnak nyoma sincs a kormány és Hódmezővásárhely viszonylatában: a település nettó befizetője lehet az államkasszának, mivel egyelőre semmilyen rezsitámogatást nem nyújtottak a megyei jogú városnak. Sem az uszoda további fenntartását, sem a drasztikusan megemelkedett energiaköltségek kompenzálását nem támogatta a kormány, ugyanakkor elvárja, hogy Vásárhely 288 millió forint szolidaritási hozzájárulást fizessen. A sarc aktuális mértékéről az önkormányzati közgyűlés csütörtöki ülésének egyik előterjesztésében lehet olvasni.

A szolidaritási hozzájárulás alapja a településen működő vállalkozások iparűzési adóalapja. Magyarán minél több adóztatható jövedelem van egy településen, annak egyre nagyobb részét kell az állam számára odaadni – függetlenül attól, hogy abból mennyit szednek be ténylegesen.

2022-ben 144 millió forintot kellett ilyen címen leróni. Az idei 288 milliós teher közel kétszer akkora, mint amennyit Makó kapott a kormánytól január elején a rezsivész enyhítésére. Egy másik összehasonlítás is érdekes, hiszen a központi költségvetés 344 millió forintot ad a vásárhelyi bölcsődei ellátás biztosítására, vagyis ez utóbbi állami támogatás 85 százalékát valójában vissza is veszi a kormányzat.

Hódmezővásárhelyiparűzési adókormányMakószolidaritási hozzájárulás