Vásárhely előre megy – évértékelőt tartott Márki-Zay Péter

A sajtó és az internet nyilvánossága előtt tartott ma évértékelőt a városháza dísztermében Vásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter. A több mint egyórás bemutatójában nemcsak a városunkban elért eredményekről, fejlesztésekről számolt be részletesen, hanem országos politikai, gazdasági, közéleti történéseket is értékelt. Mindezeken túl pedig bemutatta egy reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit is, melyet a Medián készített Vásárhelyen 2024 elején. Erről hamarosan egy külön cikkben bővebben írunk majd.

Országos kitekintéssel kezdte 2023-as évértékelőjét Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, és rögtön megállapította: míg Hódmezővásárhely előre megy, addig Magyarország hátra. Ezt olyan tényekkel támasztotta alá, hogy csökkent tavaly a nemzeti jövedelem (GDP) 2,8 százalékkal, amihez még egy 17,6 %-os infláció is társult. A kormány megszegte az ígéreteit, például azt, hogy nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez, megmaradnak az árstopok, nem küldenek katonának külföldre, megvédik a gyerekeket, vagy megállítják az illegális migrációt. De a szolgáltatások, így az egészségügy és az oktatás is összeomlanak. Az akkumulátorgyárak idetelepítése pedig jó példa arra, hogy a magyar állam működését fenntartandó, a devizabevételek növelése érdekében környezetvédelmi szempontoktól is eltekint a kormány – mondta el Márki-Zay Péter.

„Hódmezővásárhely egy sziget az országban, amely más kultúrát képvisel”

A KSH adatai alapján Hódmezővásárhely a 25 megyei jogú városból immár a 10. helyre jutott, szorosan Szeged után. Sőt három kategóriában az első helyen vagyunk: közterületek, hulladékgazdálkodás, tömegközlekedés. De a legbiztonságosabb megyei jogú város is Vásárhely – sorolta a polgármester. A legkorruptabb városból hat év alatt mi lettünk a legkevésbé korrupt, a legtöbb adósságot törlesztettük, de átláthatóság, nyilvánosság terén is egyedülálló, amit Vásárhelyen tettünk – emelte ki, hozzátéve: Hódmezővásárhely adta a legtöbb támogatást a rászorulóknak, például a nyugdíjasoknak karácsony előtt, a külföldön sérült katonáknak, vagy a rezsiáldozatoknak. De lakásfelújításokkal, tűzifával, városkártyával ingyenes buszjáratokkal, a gyerekeknek játszóházzal, az adventi időszakban dodzsemmel, majáliskor ugrálóvárral, és ingyenes kultúrprogramokkal is segítette a rászorulókat a város.

Az ígéretek nagy része teljesült hat év alatt.

Az 58 választási ígéret közül 49 teljesült, kettő folyamatban van, öt pedig problémás, ezeket vagy a kormány állította le, vagy az egészségügy államosítása miatt nem megvalósíthatók – mondta el a polgármester, hozzátéve, ígéreteiről és az eredményekről politikusi oldalán lehet bővebben tájékozódni.

Nehezített feltételek között is fejlődik a város

A polgármester ezután arról beszélt, milyen feltételek mellett igyekeztek fejleszteni Vásárhelyet az utóbbi években. Például 2023-ban csak mi nem kaptunk rezsitámogatást, de elvették – nemcsak tőlünk – a Modern Városok Programot, az iskolák felújítását, és leállították a szennyvíztisztító-projektet is. Vásárhely mindezt nem hagyta annyiban, Brüsszelben tárgyaltak az uniós források ügyében, és Navracsics miniszterrel is többször egyeztettek, hogy Vásárhely is megkapja a szükséges forrásokat. Elmondta, információik szerint hathatott Lázár figyelmeztetése minisztertársa felé, mert a támogatások kifizetését Vásárhelynek lefékezték, a választások utánra halasztották.

A támadások sajnos nem állnak meg a pénzügyeknél és az adminiszratív akadályoztatásnál, hangsúlyozta a polgármester: az utóbbi hónapokban durva támadásoknak volt kitéve a Berényi-család, de a polgármester családját is, majd a Mindenki Magyarországa Mozgalmat ért támadásokról, vizsgálatokról is beszélt, hangsúlyozva, egyik hivatal sem talált náluk semmilyen visszaélést. De minden ellenkező híresztelés ellenére jó szakembereket is sikerült találni a városi cégek, intézmények élére, az itt dolgozókat pedig megbecsülik, nemcsak átlagban 16%-os béremelést kaptak idén év elején, de a cafetériát és a mozgóbért (13 havi bért) ott is bevezetik, ahol eddig nem volt.

Eredmények, fejlesztések

Márki-Zay Péter a 2023-as év legfontosabb eredményeiről is beszélt, például arról, hogy kiváltunk a HTKT-ból, azaz a kistérségi társulásból, azért, hogy „ne a vásárhelyiek fizessék más települések adósságait„. Azóta javult ellátás az idősek otthonában, hangzott el, és a szórakoztatásukra programokat is szerveznek.

Fontos vívmánynak tartja azt is, hogy A és B menüből lehet választani a menzán (kivéve a református intézményeket), amely egyébként minden vizsgálatnál 5-ös osztályzatot kap. Kiemelkedő eredmény továbbá az épületek felújítása: a városháza, a könyvtár, az Andrássy 9., Olasz szabó Kinizsi utcai háza, és az, hogy sikerült elérni a Magyar Államnál, hogy felújítsa az Emlékpontot.

Megújult több út is: megépült a Tóth malom utca, új burkolatot kapott a Bordás utca és hat másik utca (pl. Búza, Nap, Kistópart, Almási) és járdák (pl. Mária Valéria, Koszta, Munkácsy) is.

Ebbe a sorba tartozik a strand fejlesztése, a kemping és a csúszda is, amely ugyan már 2022-ben megvalósult, de az eredményeit 2023-ban élvezhettük először. Ezeket mind kiemelten sikeresnek értékelt a polgármester, megemlítve, hogy még februárban is volt vendég a kempingben, és kezdenek visszatérni a régi, főleg német, holland vendégek.

Vásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város

Ez a 2023-ra vonatkozó adat a rendőrség évértékelőjén derült ki. Márki-Zay Péter most elsorolta, mi minden járul hozzá ehhez a tényhez, például a közvilágítás korszerűsítése, a kamerarendszer fejlesztése, és a meglévők mellé további okoszebrák telepítése.

Vásárhely zöld és környezettudatos

A polgármester elmondta, hogy 43 épületre, összesen 1 hektár területű napelem került, például a Hóvirág és az Oldalkosár utcai bölcsődékre.

Oda tesszük a pénzt, ami környezettudatos, és meg is térül

– hangsúlyozta Márki-Zay Péter. Itt megemlítette még az Öreg-Kishomokra, vagy a Tóth malom utca mellé telepített napelemes lámpákat, a szeptemberi hulladékgyűjtési kampányt, a körforgalmakba telepített évelő-ágyásokat, a Varga Tamás Általános Iskola ablakainak hőszigetelését, hiányzó szemeteskukák kihelyezését, a Mártélyi Tanösvény felújítását.

Vásárhely gondoskodó, és támogatja az öngondoskodást

Azokról gondoskodunk, akik a leginkább rászorulóak, de igyekszünk fejleszteni az öngondoskodást is, hangsúlyozta a városvezető évértékelőjében. Elérték, hogy nyitva maradjon a szikáncsi kisposta, amely az ottlakóknak nagyon fontos, a közmunkások év végén 12 ezer forintos utalványt kaptak, újraindítják a tanyagondnoki szolgálatot, 500 rászoruló gyermek kapott karácsonyra 12 ezer forintos utalványt.

De gondoskodnak a rászoruló nyugdíjasokról is, a 65 év felettiek, akiknek havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot, 22 500 forintos támogatást kaptak, és 15 ezer forintos támogatást igényelhetnek a várostól azok, akiknek ennél magasabb a nyugdíja, de nem haladta meg a 142 500 forintot.

Támogatták az augusztusi vihar károsultjait, a Koszovóban megsérült vásárhelyi katonákat összesen 16,5 millió forinttal, több mint 300 családnak osztottak szociális tüzifát, és önkéntesekkel ételosztásokat, ruhaosztásokat szerveztek, de elindult a Százszorszép program, ingyenes tánctanfolyam és főzőtanfolyam is.

Vásárhely családbarát város

Ebben kontextusban az elmúlt év eredményei közül Márki-Zay Péter megemlítette, hogy négy vásárhelyi óvoda udvarát újították fel (Malom, Klauzál, Oldalkosár és Észak Utcai Óvodák), és tizenegy vásárhelyi óvoda kapott új kültéri játszóeszközöket. De új bútorokat kapott a Cseresnyés Kollégium menzája is, melynek tetejét szigetelték is.

Játszótérfejlesztésre már több mint 100 milliót költöttek, és hamarosan felújítják a Damjanich utcai és a mártélyi játszóteret is. Megépült a Hód-Vár Játszóház a Petőfi utca 6-ban, és a tankerület ugyan nem járat már iskolabuszt, de az önkormányzat megszervezte a külterületi óvodások szállítását. Idén pedig fecskelakás-programot indítanak fiatal családoknak.

Vásárhely a kultúra városa

Tavaly vezették be a Kultúr-Tér programsorozatot, amely rendkívül népszerű volt, számolt be a polgármester. De rekord volt több szempontból is a tíznapos borfesztivál: első nap nézőszáma, a teljes fesztivál hossza, költséghatékonyság, a koncertek száma, és a borászok jelenléte szempontjából is. Több városrészi napot is szerveztek, advent idején pedig hétezernél is többen vették igénybe városkártyával ingyenesen a dodzsemet és a körhintát.

Minősített könyvtár címet kapott a Németh László Városi Könyvtár, ahol bevezették az RFID rendszert, applikációval is ki lehet venni könyveket, 2024-ben pedig létrejött Vásárhely új színháza, a Szabó Magda Kamaraszínház.

Miből él Vásárhely?

Márki-Zay Péter egy táblázatban azt is összefoglalta, miből él a város, milyen jellegű bevételei vannak.

Vásárhely kevesebb központi támogatást kap, mint korábban, a fideszes időkben, nagyrészt a saját bevételeiből él, emelte ki a polgármester. Bár fajlagosan a megyei jogú városok közül a harmadik legalacsonyabb adóbevétele van, ezeket hatékonyan használják fel. De az állam is ad pénzt Vásárhelynek, és Márki-Zay bízik benne, hogy ez továbbra is így marad, ha csak azért is, hogy el tudjanak számolni „Brüsszel” felé.

A fejlesztések 80 %-át önerőből biztosítja a város.

Már több mint 7 milliárdot törlesztettek a 10,7-ből

A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat hatalmas adósságot örökölt elődeitől, immár 4 milliárd alá csökkentették a város adósságát, az önkormányzatnak nincs lejárt beszállítói állománya, azaz tartozása.

Kitekintés

Mit remélhet egy ilyen helyzetben Hódmezővásárhely, mit remélhet az ország, utólérjük-e 2030-ra Ausztriát? – tette fel a kérdést végül a politikus. Úgy látja, Magyarország elszigetelődött. Olyan visszásságok történhetnek meg az országban, minthogy egy Fideszhez köthető politikus sokkal kisebb büntetést kap adott esetben ugyanazért a bűnért, mint egy másik, aki nem fideszes – utalt Kaleta Gábor ügyére.

Márki-Zay szerint három feltétele van annak, hogy Magyarország ne legyen többé „következmények nélküli ország„, hogy bekövetkezhessen a rendszerváltás, és újra tisztességes ország legyünk. A történelmi tapasztalat az, hogy egy diktatúra akkor bukik meg, ha:

  • belső elégedetlenség lép fel, melynek jeleit már tapasztalhatjuk az országban (magas infláció, alacsony bérek, szegénység, kivándorlás, egészségügy romlása, pedofília)
  • kifelé elszigetelt lesz az ország – ennek is vannak már jelei: EU-Magyarország viszonya, svéd NATO-tagság ügye, Putyin pekingi videója Orbánról, V4-en belüli ellentétek,
  • repedések keletkeznek a rendszeren belül: Magyar Péter feltűnése, Pesty László kitálalása, Lázár-Navracsics konfliktusa ezt támasztja alá.

Végül megerősítette, hogy ugyan ő a Mindenki Magyarországa Néppárt EP-listavezetője, de ha Vásárhelyen bizalmat kap, akkor mindenképpen itt marad polgármesterként, hiszen számára a városa az első.

Amíg megválasztanak, addig én Vásárhely polgármestere leszek

– erősítette meg a sajtó és az internet nyilvánossága előtt tartott évértékelője végén Márki-Zay Péter.

Évértékelője után a polgármester ismertette az év elején Vásárhelyen, a Medián által készített reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit is, amelyről holnap számolunk be oldalunkon.

évértékelőHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterösszefoglalóVásárhelyvásárhelyi hírek