Vásárhely elitje élt anno a Szegedi úton majd Ady Endre utcán

Anno Hódmezővásárhely Rózsadombja volt, ahol a város elitje lakott. Az egykori Szegedi út, amely manapság Ady Endre utcaként ismert, impozáns villasoráról volt híres, ahová presztízs volt költözni, akár vidékről is. A 20. század elején épült ingatlanok létrejöttéről és a falak mögött élő emberekről a helyi gyökerekkel büszkélkedő Bodó Péter, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze tartott fényképekkel illusztrált előadást a városi könyvtárban.

Sokan érdeklődnek a város múltja iránt, ezért zsúfolásig megtelt látogatókkal a könyvtár olvasóterme. A vásárhelyi művészettörténész az egykori Szegedi út menti, 73 platánfával határolt villasor kialakulásáról tartott előadást.

Az az érdekes, hogy bár a város központjában van, nagyon sokáig nem volt beépítve, csak az 1900-es évek elején kezdtek ide építkezni, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Bodó Péter, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze. Az 1907-től nyilvánították belterületté a Hódtói- csatornáig terjedő szakaszt és utána pedig négy évvel később a Népkerti Vasútállomásig tartó szakaszt is.

Az utca jellegzetes épülete Kmetykó Sándoré volt, aki a Koncz testvérek által tervezett ingatlanban szállodát működtetett. Az emeletén található 7 szobát elsősorban azoknak adta ki, akik a népkerti Faszínházban léptek fel. A kevés archív fotók egyike ezt a házat is megörökítette 1929-ből. A legszebbnek Bodó Péter a Gonda József által vásárolt villát tartja, amelyet tulajdonosa csak egy évig élvezhetett, mert korán meghalt. De a kor országgyűlési képviselője, Endrey Béla is itt élt.

Híres emberek laktak itt, a városi elitjének lehetne őket mondani és érdekes, hogy itt lakott például az az ember is, akinek először volt autója Hódmezővásárhelyen, mondta Bodó. Az ország minden tájáról jöttek ide, érdekes módon viszonylag kevés volt az olyan ember, aki Vásárhelyen született. Eljöttek az ország más részeiről, mert megtetszett nekik Vásárhely is ide költöztek, tette hozzá.

Anno az utcakép egységesen változatos volt, ami azt jeleni, hogy a villákon keveredtek a még divatos historizmus formajegyei az akkor megjelenő szecessziós irányzatokkal.

Ady Endre utcaBodó PétertörténelemVillasor