Vásárhely az óriási fák városa

A helybélieknek mindennapi látvány, de aki ritkán jár a városban, annak feltűnik, hogy Vásárhely tényleg az óriási fák városa. Ennyi egymástól külön-külön álló fa nem nagyon van másutt.

Fasorok, platánból, gyertyánból vagy gesztenyéből, japán akácból a dél-alföldi városokban is bőven található, elég csak a csongrádi Fő utca platánsorára vagy a szegedi Széchenyi térre gondolni, esetleg és nagy mérető vagy nevezetes fák is vannak. Makón ilyen Juhász Gyula fája, az a Megyeház utca 16. szám előtt álló 200 évesnél is idősebb kocsányos tölgy, mely alatt – a legenda szerint – gyakran megpihent a költő. Szentesen, a volt Petőfi iskola előtt pedig az a kocsányos tölgy, melyet az 1936-os berlini olimpián aranyérem mellé – csemeteként – kapott Lőrincz Márton, aki kötöttfogású birkózásban, légsúlyban lett az első. A csemetét 1937-ben ültették el több akkori olimpikon jelenlétében. A korondi születésű birkózó a trianoni békediktátum után hontalanná vált, így erdélyi szülőfalujában nem ültethette el a fát. Szenteshez kötötte viszont dr. Papp László olimpiai második helyezett birkózó, akivel közösen készültek a berlini olimpiára. Lőrincz a Kurca-parti várost második szülőhelyének tekintette.

Vásárhelyen igazán sok helyen állnak nagyon magas, nagyon idős, vagy nagyon nagy koronával bíró fák. Van amelyikről tudni, mikor és miért ültették, van amelyikről nem vagy nem nagyon.

Az vásárhelyi zöldinfrastruktúra terv adatai szerint a városban összesen 32311 faegyed található a városban, ez főleg a magas házakból vagy a város tornyából látható jól.

Forrás: hodmezovasarhely.hu

De nézzük az legnevezetesebbeket és a legismertebbeket közülük, azokat, amelyek tényleg ismertebbek.

A város főterén három közismert óriás fal is áll. A városháza főbejáratával szemben, két oldalon a legnevezetesebbek az 1896-ban – a honfoglalás 1000 éves évfordulója alkalmával ültetett milleniumi tölgyek. Szintén a Kossuth téren (a bankfiók felől) áll az emblematikus óriás platán. A téren egyébként nagy fenyők is láthatók.

Ezek méretéhez hasonló fákat, azaz platánokat az Ady Endre utcán lehet látni, egy (azaz két) egész sornyit. Téved, aki azt hiszi, hogy csak a városközpont és környéke jeleskedik hatalmas fákban. Két ilyen – melyeknek egy ember nem is tudja átérni a törzsüket – is áll a Bercsényi utcában. Óriás tölgyek állnak a Zrínyi utca elején, a Fekete Sastól a Nyizsnyay utcáig tartó részén. A Ginkgo Hotel udvarán ott áll a szálloda névadó fája. A Zrínyi utcában lejjebb, a 80. szám előtt is egy nevezetes (védett) platán is áll.

Nem óriás egyedekből áll, de nevezetes, a törökmogyoró fasor, mely szépen takarja a Cseresnyés kollégium Szőnyi utca felőli homlokzatát, Újváros büszkeségei a Visszhang utcán és a Nádor utcán álló gesztenyefák.

Sajnos már nincs meg a Móricz Zsigmond utca és a Hősök tere kereszteződésében állt óriás nyár, ahogy kivágták már több, mint egy évtizeddel ezelőtt azokat a gesztenyefákat, melyek a Kinizsi utcai ékei voltak, s melyek alatt iskolások szedegették a lehullott gesztenyéket, hogy azokból a suliban vagy otthon majd mindenféle kisállatokká váljanak – némi gyufaszálak segítségével.

De tavaly egy vihar döntötte az épületre a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája udvari 130 éves tölgyét, ahogy kidöntötte a Szent István tér túloldalán lévő Benczédi-ház zárt, az iskoláénál jóval kisebb udvarán álló 100 éves hársfát.

Nézegessen városképi jelentőségű fákat:

fákHódmezővásárhelyóriásVásárhelyvásárhelyi hírek