Vásárhely alpolgármestere is részt vett az Egészséges Városok Egyesületének bajai közgyűlésén

Magyarország az Egészséges Városok program 1987-es indulása óta aktív résztvevője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája által indított kezdeményezésnek. Talán sokan nem tudják, hogy Hódmezővásárhely is tagja az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének. Az Egészséges Városok európai mozgalma idén ünnepli elindulásának 35 éves évfordulóját. 2023. november 9-11. között Baján jubileumi szimpóziumot tartott a szervezet, amelyen Berényi Károly alpolgármester is részt vett, mint az egyesület vásárhelyi koordinátora.

Hódmezővásárhely 2009-ben Csongrád megyéből elsőként lépett be a szövetségbe az Egészséges Vásárhely Program (EVP) 2008-as elindítása után, 2019-ben változtatták nevüket Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületére – számolt be az alpolgármester közösségi oldalán. Az egyesületnek jelenleg 26 tagvárosa van, melyből 8 város határon túli magyar lakta területen található. Kettő ezek közül Vásárhelynek egyben testvérvárosa is: Baja, és a vajdasági Zenta.

2019-ig az EVP programigazgatói látták el a Szövetséghez, majd az Egyesülethez kapcsolódó helyi koordinátori feladatokat, de négy éve már a város alpolgármestereként – és nem mellesleg orvosként – Berényi Károly tölti be ezt a posztot.

A 2023. évi szimpóziumnak Baja, Vásárhely testvérvárosa adott otthont. A megnyitó ülésen köszöntőt mondott Nyirati Klára, Baja polgármestere, az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 2023. évi társadalmi elnöke, Haris Hajrulahovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának vezetője és Hajdú Miklós, Baja alpolgármestere, helyi koordinátor is. Az egyesület elnöke, De Blasio Antonio – korábbi horvát főkonzul, európai parlamenti képviselő – pedig az eltelt 35 évet értékelte.

A megnyitót követő kétnapos szakmai munkán a megjelent 15 tagváros képviselői vettek részt.

Hírportálunknak Berényi Károly elmondta: a nemzetközi szervezet nagyon jó hátteret biztosít tagvárosainak mindenféle egészségmegőrző, illetve szűrőprogramok szervezéséhez. Bár a legtöbb tagvárosnak nincs, Hódmezővásárhelynek van egy programirodája (EVP), ahol ezekkel szervezetten foglalkoznak, és az ő koordinátori szerepe az volna, hogy összekötő szerepet töltsön be a nemzetközi szervezet és a helyi iroda között.

A vásárhelyi EVP iroda egyébként nagyon jó szűrőprogramokat szervez, sajnálatos viszont, hogy nincs meg az együttműködés a városvezetéssel – ezért viszont egészen biztosan nem a programiroda a felelős, hanem a kórház vezetése, ahová szervezetileg tartoznak

– véli az alpolgármester.

BajaBerényi KárolyEgészséges Városok Kárpát-medencei EgyesületeEgészséges Vásárhely ProgramEVPNyirati KláraszimpóziumWHO